Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Institutet mister sin lokal

Teatergruppen Institutet förlorar sin lokal på Norra Vallgatan i Malmö. Teater Foratt och Teater Insite föreslås gemensamt ta över huset. "Vi har varit en obekväm röst i Malmö och den vill kommunen inte ha kvar", säger Anders Carlsson.

"Någonstans var jag övertygad om att det skulle bli såhär, men jag känner mig ändå helt utpumpad. Vi är mitt inne i en kreativ process och det är svårt att börja tänka på allt det praktiska", säger producenten Alexandra Hill. Anders Carlsson är konstnärlig ledare för Institutet.Bild: Foto: Johan Karlström Andebratt
Tomma fat och flaskor från premiärfesten står i staplar på kontoret. En lukt av rutten lever hänger i luften – tio kilo i veckan går åt till ”Triptych on Essence: Tomteland Lieland Ridflicksland” som började spelas i lördags.
I går kom beskedet att Malmö Kulturstöd vill att Institutet lämnar sin lokal vid årsskiftet.
Det formella beslutet tas av kulturnämnden i morgon.
– Vi trodde att om vi skaffade en ny publik skulle det finnas tolerans för Institutet. Vi har ju till och med ökat våra besökssiffror, säger Anders Carlsson.
Av de fyra skådespelare som bildade Teater Terrier för åtta år sedan är han den ende som är kvar. Terriern blev förra året ett Institut som vill förändra strukturer genom radikala experiment – som vårens klubbliknande engångsföreställningar med sadomasochistiska inslag.
Går det att göra den typen av teater med kommunalt stöd?
– Det har varit vår fråga, och det gick tydligen inte den här gången. Vi hade önskat en större tolerans. Jag tycker att skattepengar ska användas till sådant som inte bär sig kommersiellt, inte till underhållning för en privilegierad medelklass.
Producenten Alexandra Hill kommer plötsligt in med ett nytt besked: Kulturkontakt Nord ger Institutet 12 000 euro.
Det finns fler som stödjer Institutet: statliga Kulturrådet har beviljat dem 1,4 miljoner kronor.
– De har gjort en helt annan bedömning av oss, säger Andreas Carlsson.
Institutet har tio anställda och kommer att behöva säga upp en del av dem. Alexandra Hill är uppgiven trots att beskedet var väntat.
– Nu måste vi tänka om helt. Men vi kan arbeta på ett mer flexibelt sätt utan en lokal – där kan ett nytt tänkande gro.
Enligt Anna Lyrevik på Malmö Kulturstöd sägs Institutet upp därför att kommunen vill ha större rörlighet.
– Vi fick i uppdrag att se över hur man kunde skapa större rörlighet vid omprövning av existerande stöd. Det visade sig nämligen att samma grupper får samma summor år ut och år in. Ena förslaget i det här var att utlysa Norra Vallgatan just för att uppnå större reell rörlighet.
Hon säger att det var en ren slump att utlysningen sammanföll med att kommunen i våras frös delar av sitt stöd till Institutet på grund av att de spelade för få föreställningar.
– Rent formellt hänger det inte ihop. De råkade bara dyka upp samtidigt, säger hon.
Institutet har delat lokal med Varietéteatern Barbès, som huserat på Norra Vallgatan sedan 1997. Till våren börjar Barbès arbeta med en uppsättning av ”Macbeth” som ska ha premiär på Inkonst i september.
– Vi vill vara kvar på Norra Vallgatan. Lösningen med Inkonst är bara för ”Macbeth”, säger Nina Jemth, konstnärlig ledare.
Men Barbès finns inte med i kommunens förslag.
– Vad vi vet verkar det finnas en jättebra lösning för dem ändå. De har hittat andra samarbetspartners och det verkar som om det kommer utvecklas bra, säger Anna Lyrevik.
Varken Insite eller Teater Foratt vill uttala sig om förslaget förrän nämnden fattat sitt slutgiltiga beslut på torsdag.

Från Teater Terrier till Institutet

2000. Medlemmarna i teatergruppen Horisont går ut Teaterhögskolan och byter namn till Teater Terrier. Repertoaren består bland annat av barnteater.
2003. Teater Terrier flyttar från sina lokaler på Möllevångstorget till Norra Vallgatan 28 i Malmö.
2008. Teater Terrier byter namn till Institutet.
Våren 2008. Det omdiskuterade projektet ”The Rise and Fall of the Roman Empire” sätts upp som fem engångsföreställningar om vardera sju timmar.
April 2008. Kulturnämnden i Malmö sänker sitt stöd till Institutet med 290 000 kronor. Anledningen: nämnden tycker att teatergruppen ger för få föreställningar i sina lokaler.
Maj 2008. Kommunen söker nya hyresgäster till Institutets lokaler på Norra Vallgatan. Kravet på de framtida aktörerna i lokalen är att ge minst 100 föreställningar om året.
September 2008. Tio teatergrupper, förutom Institutet, ansöker om att få husera i lokalerna på Norra Vallgatan.
November 2008: Institutet föreslås lämna sina lokaler efter fem år. Kulturnämnden fattar det slutgiltiga beslutet den 13 november. Enligt förslaget ska grupperna Insite och Teater Foratt ta över lokalerna från och med 2009.
Gå till toppen