Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Leslie – killen som kommer att glänsa Sverige

Stefan Bergs dokumentär följer sin huvudperson Leslie Tay under fem års tid – från en stökig fjortonåring till en nittonårig rapartist med sin första singel på gång.

OriginalTitle: Leslie – killen som kommer att glänsa. Genre: Dokumentär. DirectedBy: Stefan Berg. Actors: Leslie Tay m fl.. Country: Sverige. PublishYear: 2008.
Hans och kompisarnas omgivning är Sofielund i Malmö. Mamman är från Ghana, pappan har stuckit sin väg och bor på annat håll i stan, sporadiskt besökt av sonen i möten laddade med aggressioner som filmen undviker att granska närmre.
Just det är kanske en viss brist i ett annars känsligt och inträngande porträtt av en ung svart Malmögrabbs uppväxt och utveckling, med en till synes både självvald och påtvingad outsiderstatus. En tonåring med adhd som ger sympatiskt skildrade, engagerade skollärare gråa hår och som rör sig på och vid ett par tillfällen över gränsen till kriminalitet, men skaffar sig utlopp för sin hyperaktivitet och rätar upp sig med hjälp av hiphopmusiken och sin speciella talang för improviserade rapmonologer.
Samtidigt får filmen ett särskilt intresse genom en social och kulturell dimension utöver själva beskrivningen av en avvikande ung människas livssituation.
Vi erbjuds en inlevelsefullt, ömsint och solidariskt tecknad bild av ett Malmö som de allra flesta av stans invånare inte har den blekaste aning om; av en malmöitisk underklass och ungdomsmiljö med vital musikkultur, egen identitet och eget språk.
Svenska, jovisst, invandrarskånska rent av, med ett originellt, sammansatt och uttrycksrikt ordförråd och tonfall, ett eget slags musikalitet. Intrycket blir en dokumentär om en rappare, hans rötter och omvärld, där bilderna och orden inte bara illustrerar och förklarar. De förstärker och komplicerar varandra och alstrar på så sätt, tematiskt och formmässigt, ett tredje fascinerande perspektiv på det som händer, sägs och visas. Sevärt och hörvärt på samtliga punkter.
Gå till toppen