Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredsaktivister slog till i Malmö

I onsdags dömdes två medlemmar från nätverket Ofog till fängelse. Idag fortsättatte Ofog sin olagliga fredsaktivism i Malmö och Göteborg. En kvinna avvisades och en man frihetsberövades vid Aimpoint i Malmö på morgonen.

Protest utanför Aimpoint i Malmö.Bild: Foto: Tomas LePrince
MALMÖ. Ett tiotal personer med banderoller träffades vid företaget Aimpoint på Jägershillgatan redan vid femtiden på fredagsmorgonen, berättar polisen i Skåne. En man frihetsberövades och en kvinna avvisades från platsen. Det är ännu oklart om mannen kommer att gripas, misstänkt för olaga intrång.
Aimpoints vd Lennart Ljungfelt kände till att en aktion planeras, men var på torsdagen förtegen om vilka åtgärder som företaget vidtar. Senast Aimpoint utsattes för en aktion av det här slaget fick de anställda stanna hemma.
Medlemmarna i antikrigsnätverket Ofog är kända för att genom olagliga metoder protestera mot tillverkning av krigsmateriel. Nätverket planerar även att under fredagen ”störa verksamheten” vid Göteborgsföretaget Saab Microwave Systems.
Under hösten har flera Ofog-medlemmar tagit sig in hos Bofors och Saab och förstört krigsmateriel. I onsdags dömdes två Ofog-aktivister, Pelle Strindlund och Catherine Laska, till tre månaders fängelse samt skadestånd på 220 000 kronor.
Natten till den 16 oktober klippte de upp stängslet till Bofors BAE Systems i Karlskoga. De letade upp ett förråd där fälthaubitsar förvarades och bankade på dem tills väktare dök upp.
Aimpoint i Malmö tillverkar rödpunktssikten, bland annat till amerikanska försvarets automatvapen. Vid dagens aktion mot Aimpoint ska Ofog inte slå sönder något, enligt 35-årige Malmöbon Martin Smedjeback. Han tänker själv, tillsammans med 39-åriga diakonen Annika Spalde, ta sig in på Aimpoints område.
– Syftet är att få mer information kring vapenindustrin. Därför kallar vi det en vapeninspektion.
Martin Smedjeback säger att besöket även handlar om att rekognoscera inför kommande aktioner. Han hoppas också få kontakt med Aimpointanställda, för att få igång en dialog.
– Jag har inga kommentarer till aktionen, säger Aimpoints vd Lennart Ljungfelt.
– Det är en försvinnande liten del av vår produktion som klassas som krigsmateriel. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och vi står under kontroll av statliga ISP, Inspektionen för strategiska produkter.
Gå till toppen