Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Per T Ohlsson

Bortom Vaxholm

På torsdag, den 20 november, behandlar riksdagen EU:s Lissabonfördrag. Alliansregeringen och socialdemokraterna är överens om att godkänna fördraget, som syftar till att effektivisera EU, öka den demokratiska kontrollen och underlätta fortsatt utvidgning. Det mesta talar också för att fördraget går igenom, men det kan bli lite buller i kammaren.

Vänsterpartiet, som liksom miljöpartiet är emot fördraget, har begärt en så kallad vilandeförklaring: med hänvisning till grundlagsaspekter kan en sjättedel av riksdagen skjuta upp ett beslut under tolv månader. En mindre grupp borgerliga ledamöter vill avvakta med fördragsbeslutet och en handfull socialdemokrater har öppet luftat sitt missnöje med att partiet inte går på samma linje som LO-kongressen tidigare i år: att riksdagen skall vänta med att ratificera fördraget till dess att Claes Stråth blivit färdig med sin utredning om Lavaldomens konsekvenser för arbetsrätt och kollektivavtal. Stråth, chef för Medlingsinstitutet, presenterar sina slutsatser den 15 december.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen