Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Folkbildare skolad i bokhandel

Bokhandlaren och föreläsaren Anita Linde önskar att kulturlivet i Lund var fräckare och mer provokativt. I samband med 65-årsdagen den 20 november åker hon till Stockholm för att konsumera kultur.

Bokhandlaren och Lundabon Anita Linde ägnar sig nu åt folkbildning och föreläsningar. I samband med sin 65-årsdag reser hon till Stockholm en vecka.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
Två städer finns, barndomens Ängelholm och vuxenlivets Lund. Båda omfattas med kärlek. Men kulturutbudet i Lund tycker Anita Linde kunde vara fräckare och mer provokativt.
– Det är mest gråhåriga pensionärer jag möter på föredragen. Det borde finnas utbud för dem mellan 40 och 60 år. Jag vet, jag har passerat men jag vill ha tillbaka en del av det som fanns i Lund på 1970-talet.
I den hembygdsbok som i dagarna kommer ut i Ängelholm har Anita Linde skrivit om sin uppväxt på 1950-talet.
– Jag var kanske en Kajsa Kavat, som bodde hos mormor. Min mor var ensamstående och arbetade på Margretetorps gästgivaregård. Så jag fick vara hos mormor och hjälpa henne.
Efter realexamen på Ängelholms högre allmänna läroverk blev Anita Linde elev för 380 kronor i månaden på Killbergs bokhandel i hemstaden.
– Sedan dess har bokhandeln varit mitt universitet. Jag har lärt genom böckerna och kunderna.
Ängelholm blev med tiden för trångt och äventyret väntade i Spanien och ett jobb som värdinna för ett galleri.
– Men när jag kom fanns inte galleriet. Jag hankade mig fram med diverse jobb. För stolt att berätta att det gick galet med galleriet.
Så blev det Lund där många vänner fanns. Lindstedts bokhandel på Klostergatan följdes av Gleerups.
– En bokhandel i Lund var annorlunda än i Ängelholm, mer stimulerande och mer krävande kunder.
Åren på Gleerups började på Lilla Gleerups.
1983 gick hon över till konkurrerande Boklådan, som fanns i ett annat bokhandlarhus, Lindströmska huset där nu Carl Werner finns.
– Jag blev erbjuden att köpa Boklådan men jag är en urdålig administratör så det blev Gleerups igen. Av hälsoskäl fick jag sluta för 6–7 år sedan, en tid jag använt för att återerövra hälsan.
Flitigt simmande på Högevallsbadet och Källbybadet har tagit 15–20 kilo av övervikten.
– Jag har tjatat på kultur- och fritidsnämnden om att ha några timmar i veckan på badet för överviktiga. För hur roligt är det att bada där om man väger 150 kilo. Jag hade gärna varit ledare i vattengympa. Men nej, jag har inte fått respons.
Kultur handlar inte bara om böcker. Hon deltar flitigt i Lunds kulturliv på teater, utställningar, debatter och föredrag. Hon är också efterfrågad som föreläsare om böcker.
– Jag ser mig väl lite som en folkbildare. Och det har jag väl också varit med alla de författaraftnar jag ordnat, bland annat med storheter som Sonja Åkesson, Isabel Allende, Joseph Heller och Mario Vargas Llosa.
Men riktigt nöjd med utbudet i Lund är hon inte och ansökan om att bli kulturhuvudstad är hon skeptisk till.
– Kulturhuvudstad har inte den klang som man tycks tro i Lund. Kultur ska inte koncentreras till ett år utan ska alltid finnas och året om. Lund är ju hopplöst på sommaren. Lund är trots allt inte den kulturstad man tror sig vara. När jag ska uppleva spetskulturen måste jag åka bort.
Kultur ska det bli en vecka i Stockholm i samband med 65-årsdagen.
Anita Linde är något av en portalfigur i Ängelholmskolonin i Lund.
– Jag tycker om Ängelholm men vill inte flytta tillbaka. Och det behöver jag inte. Det dräller ju av ängelholmare i Lund.
Anita Linde har dock inte smittats av den hockeyfeber som råder i Ängelholm med Rögles framgångar.
– Jag inser att jag kanske måste sätta mig in det.

Anita Linde

Yrke: Bokhandlare, föreläsare.
Bor: Lägenhet i centrala Lund.
Familj: Har ett gott förhållande med katten Miserere. Många vänner är som familjemedlemmar.
Gör: Deltar och medverkar i kulturlivet. Läser, lagar god, billig, nyttig mat som gärna får vara ekologisk och närodlad.
Måsten: Mårtenstorget och Mejeriets jazzbrunch på lördagar.
Önskar: Hälsa.
Aktuell: Fyller 65 år idag.
Gå till toppen