Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt ointresse stoppar DR2 i Skåne

Intresset för danska och tyska tv-kanaler är påtagligt större bland tittare i södra Sverige än i resten av landet. Samtidigt är tittare i kabelhushåll hänvisade till ett tv-utbud som är anpassat till den efterfrågan som finns i hela landet.

Jesper Larsen är programledare för "Debatten", ett av de mest populära programmen på DR2 - men honom får Comhems kunder inte se.Bild: Foto: Ulla Voigt
Det har gjort att till exempel Comhem inte har med danska DR2 i sitt kanalutbud och att Canal Digital nyligen lyft ut tyska ZDF till förmån för mer kommersiellt gångbara RTL.
– Grunden för vår verksamhet är kommersiell. Eftersom vi har ett relativt litet tittande på grannlandskanalerna finns det tyvärr inte ekonomiskt utrymme att i dag ge plats för fler sådana kanaler, säger Cristofer Peilitz, produktchef på Comhem.
Hans påstående motsägs av att konkurrenten Canal Digital har med DR2 i sitt kabelnät.
– Malmötrakten är centrum för vår kabelverksamhet. Vi är väl medvetna om hur viktiga de danska kanalerna är för skånska tv-tittare. Det är huvudförklaringen till att DR2 är en del av vårt utbud, säger Jenny Pedersén, informationsansvarig hos Canal Digital.
Men att det från Comhems sida skulle handla om att missgynna skåningar förnekar Cristofer Peilitz helt.
– Vi har 140 kanaler i vårt utbud. Sambandet är självklart inte så enkelt så att varje kanal i sig är en ekonomisk framgång för oss. Det kan också handla om traditioner och enträgna kundgrupper och fastighetsägare som argumenterar väl för sin sak. Men faktum kvarstår. Vi har fått få förfrågningar om att ta med DR2 i vårt utbud, säger han.
Några större förhoppningar om att Comhem ska sända DR2 kan de skånska tittarna inte ha för tillfället. Men företagets mål är att under nästa år börja sända geografiskt begränsade kanaler i det digitala nätet. Det innebär nya möjligheter för tittare som till exempel vill komma åt grannlands-tv.
– Nischad tv är framtiden. Där är regionala eller lokala intressen en viktig del, liksom etnicitet och specialintressen. Men det är för tidigt än att säga något konkret om hur det påverkar vårt utbud. Avtal ska förhandlas fram och tekniken ska fungera smidigt först, säger Cristofer Peilitz.
Comhem är en gigant på kabel-tv-marknaden och har i många lägen en så dominerande ställning att åtskilliga tittare anser sig vara helt i händerna på bolagets kanalval.
– Vi är väl medvetna om den bilden av oss, men vi tycker att den är helt föråldrad. Iptv och marksänd tv med god täckning gör att vi i praktiken är fullt konkurrensutsatta, säger Cristofer Peilitz.
Canal Digital plockade nyligen bort den lite smalare tyska kanalen ZDF och ersatta den med mer publikfriande RTL i sitt digitala utbud. Motiveringen var att RTL analogt haft tio gånger så många tittare som ZDF.
Men samtidigt lyfter bolaget gärna fram sin medvetna satsning på ett brett utbud av etniskt riktade kanaler.
Hur går en sådan profil ihop med att ni tar bort en etnisk kanal?
– Vi har nyligen ökat vårt etniska utbud från tio till sjutton kanaler. Tyvärr måste någon kanal med få tittare stryka på foten i en sådan stor ompaketering, säger Jenny Pedersén.

Digitalt utbud av grannlandskanaler

Comhem: Danska DR1, norska NRK1 och finska TV Finland. Via det analoga marknätet kan de flesta Comhem-kunderna i Sydvästskåne också se danska TV2.
Canal Digital: Danska DR1, DR2 och TV2, norska NRK1 och NRK2, finska TV Finland och MTV3.
Gå till toppen