Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nils Olof Lindh: Mentor för många zoofysiologer

Docenten i zoofysiologi och filosofie jubeldoktor vid Lunds Universitet, Nils Olof Lindh, 89 år, Umeå, har avlidit. Hans närmaste är barnen Nina och Olof med familjer.

Nils Olof föddes i Eskilstuna 1918 och tog studentexamen som privatist efter avlagd sjöunderofficersexamen 1941. Han disputerade 1957 på en avhandling om regeneration hos plattmaskar. Nils Olof Lindh utvecklade under 1950-talet, tillsammans med Ivar Agrell, Hadar Emanuelsson, Ragnar Fänge och Arthur Mattisson, zoofysiologin, ett nytt universitetsämne.
I Lund hade Nils Olof tjänster som docent och biträdande lärare till 1967, då han blev ordinarie universitetslektor vid universitetet i Umeå. Han var den borne läraren och hans undervisning inom grund- och forskarutbildning präglades av grundlighet i detaljerna parad med kreativitet och entusiasm.
Han följde noggrant med den nya biologins utveckling och framhöll betydelsen av praktiska tillämpningar inom både forskning och undervisning. Han gav prov på detta bland annat när han i början av 1970-talet deltog som expert i UHÄ:s utredning om det nya biologiämnets innehåll och utformning.
Han var mycket öppen för nya vindar inom pedagogiken och satsade på bredare marknadsanpassning och ökat elev­inflytande. Speciellt under tiden i Umeå ägnade han sig intensivt åt att författa läromedel inom zoofysiologins olika delområden.
Nils Olofs forskarnatur avspeglade sig även inom kokkonsten. Råvarorna skulle få tid att mogna. Naturliga processer skulle utnyttjas, såsom surdegar till bröd och syrning till de ömsint odlade grönsakerna. För lundafysiologer på besök i Umeå var surströmmingsburken på balkongen alltid redo och för den som medbringat en Gamle Ole ströddes beröm.
Nils Olof var den klartänkta och stabila kollegan, handledaren och vännen som vi kunde vända oss till ständigt, i stort som smått, för på institutionen var han verksam vardagar och helger, ibland långt in på natten. Ofiltrerat kaffe bidrog till arbetsglädjen. Nils Olof personifierade begreppet mentor och präglade på sitt personliga sätt en hel generation studenter och unga forskare vid zoofysiologen. Han lämnar efter sig ett outplånligt minne av en god vän, lärare och kollega.
För elever, kollegor och vänner
Erik P Helmer
Boris Holm
Börje Karlsson
Gå till toppen