Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Obehaglig stämning när beslut om tandvård till gömda togs

Region Skåne beslöt i går kväll att först i landet legalisera tandvård till gömda flyktingar. Sverigedemokraterna kallade det ett svek mot svenskarna.

KRISTIANSTAD. Det var som ett eko från en annan tid. Sverigedemokraternas Björn Söder stod bredbent i talarstolen, skruvade upp tonläget steg för steg, tills ordföranden bad honom dämpa sig.
I nästan två dagar hade Sverigedemokraterna agerat som vilket annat politiskt parti i regionfullmäktige i Kristianstad. Men så kom frågan om att ge gömda flyktingar rätt till akuttandvård enligt en bestämd taxa.
Den vanligtvis behärskade partisekreteraren gick till våldsam attack mot de övriga partierna.
– Sådana människor som är här fastän de inte får, de föraktar det svenska rättssystemet. Sådana ska ha det gratis. Nej, hämta polisen. Vad är det för rättvisa mot svenska fattigpensionärer som inte hade råd att göra vid sina tänder?
– Ni borde skämmas, sa Björn Söder till de andra politikerna.
Stämningen blev allt obehagligare i salen i takt med Björn Söder blev allt mer upphetsad.
- Jag har alla argumenten på min sida, det är ni som har fel, ropade Söder. Det här ska vi gå ut med i stora kampanjer till svenska folket, lovade han.
De andra politikernas försök att upplysa Björn Söder om att det faktiskt inte rörde sig om gratis tandvård (varje behandling ska kosta femtio kronor) föll platt till marken.
- Det spelar ingen roll, de här människorna kommer inte betala, och det ska de göra, de måste betala vad det kostar! Dessutom är de brottslingar, sa Björn Söder.
- Även brottslingar har rätt till tandvård i Sverige, påpekade Bo Thunell (mp). Det rör sig dessutom om ett försvinnande litet antal utsatta människor som lever under fruktansvärda förhållanden.
- Vi gör det av medmänsklighet. Att tänka på sin nästa är du uppenbarligen inte bekant med, sa sjukvårdsregionrådet Henrik Hammar (m).
Flera ledamöter hänvisade till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och sjukvårdslagen som ger alla människor rätt till sjukvård, men det dämpade inte Sverigedemokraternas attack.
- Hur har vi hamnat i det här läget? Jo därför att staten fattat beslut om utvisning men sedan inte verkställt det, sa Ingrid Ekström (sd).
Moderaten Inga Dahlberg, tidigare sjuksköterska, blev ilsken:
- Skulle vi ägna oss åt angiveri som Björn Söder vill? Det är otänkbart, absurt, vidrigt. Och jag tar inte till mig någon uppmaning från Björn Söder att sitta och skämmas. Vi står för våra beslut.
Vänsterpartisten Mariette Rosenlöf var så upprörd att hon knappt kunde tala och uppmanade partierna till samling inför nästa valrörelse ”för att hålla Sverigedemokraterna utanför vår region”.
När hon var på väg ner från talarstolen stötte hon ihop med Björn Söder som var på väg upp för att ge en av sina många repliker. Söder protesterade högljutt till fullmäktigeordföranden Annika Annerby Jansson över ”våldet”.
Denna tittade kallt på honom och sa:
- Du verkar inte vara särskilt illa skadad.
Vänsterns Saima Jönsson Fahoum, som är läkare, vittnade från talarstolen om att sjukvården slipper att smussla, sedan Region Skåne fattat beslut att legalisera sjukvård för gömda flyktingar.
Björn Söder anklagade henne att bryta mot lagen.
Regionstyrelseordföranden Jerker Swanstein (m) säger till Sydsvenskan:
- Sverigedemokraternas argumentation imponerar inte på mig. De spelar på den främlingsfientlighet som de tror många delar, där känslorna är starka men sakargumenten svaga. De upprepar att det blir avgiftsfritt trots att det inte ska bli avgiftsfritt. De vill piska upp en stämning som jag inte tror gynnar någon.
Sverigedemokraterna ser beslutet som ett svek.
- Nu ska vi tala om för svenska folket hur de andra partierna agerar, säger Björn Söder.
Gå till toppen