Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Mästare på borr och värja

Sedan snart tre decennier upprätthåller han en 340 år lång tradition vid Lunds universitet. Rolf Edling är exercitiemästare som hans företrädare von Porath kallades då han drillade Karl XII i Lund för länge sedan.

Nu misstänker och befarar Rolf Edling att han blir universitetets siste fäktmästare.
– Jag har svart på vitt på att jag är uppsagd i och med att jag fyller 65 år, berättar han. Förvisso är det en rätt gammal tradition.
– Ändå känns det förstås lite sorgligt om man ska bli siste man på plan. Inte minst kanske med tanke på de stora som var fäktmästare före mig.
En av dem hette Per Henrik Ling. Han hade uppdraget 1805–1813 och är numera känd som den svenska gymnastikens fader.
Edling fick titeln 1980 och sedan dess har han undervisat studenter i fäktning ett par kvällar i veckan.
Men att uppdraget försvinner betyder inte att Rolf Edling blir sysslolös som pensionär. Tvärtom.
Efter ungefär lika lång tid som tandläkare som fäktmästare, har han idag en del problem med axlar och nacke.
– Det är en arbetsskada många tandläkare lider av, säger han. För min del betyder det nog att jag måste gå ner rejält i tid.
– Men jag trivs mycket bra både med kolleger och patienter och vill inte sluta helt. Jubilaren har också en hel del andra projekt på gång. Ett går långt bak i tiden.
Föräldrahemmet fanns i Höör. Men han föddes i Bombay och levde sina första sex år i Indien där pappan arbetade för dåvarande Asea.
– Sedan var det dags för internatskolor, berättar Rolf Edling. Först en i Dalarna och sedan åtta år på Sigtuna där jag började fäktas.
Men på loven var han tillbaka i Indien. Och sista gången han reste därifrån var han 19 år. För något år sedan började han fundera närmare på den tiden.
– Jag mindes min indiske kamrat Vikram och undrade vad som hänt honom, fortsätter Rolf Edling. Varken Telia eller någon nummerupplysning kunde hjälpa mig.
– Men på nätet hittade jag honom och nu är jag bjuden till honom i Bombay. Jag får till och med låna lägenheten där mina föräldrar bodde eftersom han köpt den. Säg inte annat än att internet är fantastiskt.
På tal om anrika Sigtuna internatskola är det svårt att avhålla sig frågan vilka idag kända skolkamrater Rolf Edling hade där.
– En av mina yngre skolkamrater jag fäktades med då och då var kung Carl Gustaf, svarar han. Jag var av naturliga skäl bättre.
– Sedan dess har vi träffats många gånger bland annat när jag fick kungamedaljen. Man kan väl säga att vi känner varandra.
Andra av Rolf Edlings tidigare klasskamrater är Nobelstiftelsens vd Mikael Sohlman och kabinettssekreterare Frank Belfrage.
Även med dem idrottade han som yngling. Med 196 centimeter i strumplästen hade han först tänkt sig en framtid som höjdhoppare.
Personbästa på 186 cm i saxstil var rätt högt men räckte inte för den som ville hamna på absoluta toppen.
I florett och värja gick det bättre. Men var längden en fördel för att skörda så många stora internationella medaljer?
– Både ock, svarar Rolf Edling. I vissa lägen kunde det vara bra. I andra är det förstås så att ju längre ben man har desto långsammare blir man.
– Och mellan handen och spetsen på floretten eller värjan är det alltid lika långt oavsett ens längd.
Födelsedagen firar Rolf Edling med öppet hus bland goda vänner hemma i Lund.

Rolf Edling

Bor: I Lund och i sommarhuset vid Vombsjön.
Familj: Sambon Agneta, sonen Fredrik, 36 år, dottern Sanna, 34 år, och tre barnbarn.
Yrke: Tandläkare och fäktmästare vid Lunds universitet.
Fritid: Spelar golf, fiskar, bygger om hus och samlar limerickar.
Idrottsmeriter: Individuell världsmästare i fäktning 1973 och 1974. Svenska Dagbladets bragdguld 1973. Ingick i VM-guldlaget 1974, 1975 och 1977. Och fäktade ihop ett OS-guld
i lag i Montreal 1976. Deltog även i OS i Mexiko 1968, München 1972 och Moskva 1980.
Aktuell: Fyller 65 år den 30 november.
Gå till toppen