Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Arkitekten Utzon död

Den världsberömde danske arkitekten och kulturpersonligheten Jörn Utzon har gått ur tiden. Utzon är mannen bakom Operahuset i Sydney och Planetstaden i Lund. Han blev 90 år gammal.

Jørn Utzon.Bild: Foto: Ole Haupt/Fredriksborg Museet 2004
Jörn Utzon föddes den 9 april 1918 i Köpenhamn. Efter studier vid Kunstakadmiet i den danska huvudstaden praktiserade han vid Gunnar Asplunds arkitektkontor i Stockholm och hos Alvar Aalton i Helsingfors.
1950 startade Utzon sitt eget arkitektkontor i Köpenhamn. Fyra år senare lämnade dansken sitt avtryck på den skånska arkitektscenen när han tillsammans med en kollega vann en skånsk arkitekttävling om nya småhustyper. Frukterna av det vinnande tävlingsförslaget, med mottot "Privatliv", kan idag ses i bland annat Kingohusen i Helsingør (1956–59), Planetstaden i Lund (1957–58) och Fredensborgshusen i Fredensborg (1962–63).
Radhusen i Planetstaden i Lund, som även kallas Berlinmuren, klassas idag som historiskt värdefulla av kommunen och tidigare i höst fick Utzonhuset även stärkt skydd av byggnadsnämnden när man beslutade att alla förändringar måste ske med stor varsamhet för att inte förvanskas.
Allra mest känd är Utzon för Operahuset i Sydney som beskrivs som ett av 1900-talets stora arkitektoniska bedrifter. 1957 vann Utzon den internationella tävlingen om att bygga ett nytt operahus trots att förslaget inte mötte upp till tävlingens krav. Ritningarna som lämnades in var endast preliminära ritningar men det hindrade inte jurymedlemmen Eero Saarinen från att beskriva den som "genial".
Sydney Opera House med sina tio vita betongskal på en femton meter hög plattform är exteriört en skapelse av Utzon i samarbete med ingenjören Ove Arup. Utzon ska ha fått inspirationen till sin design efter att ha skalat en apelsin. Insidan av huset fullbordades däremot av ett australiskt arkitektlag efter politiskt motstånd och eskalerande kostnader tvingade Utzon att avgå. 1973 invigdes huset. Utzon närvarade inte vid invigningen. Sommaren 2007 utsågs byggnaden till världsarv av FN:s kulturorgan Unesco.
Bland Utzons senare byggnader finns Bagsværd Kirke på Själland (1974–76), parlamentsbyggnaden i Kuwait City (1982–84) som han ritade tillsammans med sonen Jan Utzon, samt Paustians Møbelhus i Köpenhamn (1985–87) som gjordes tillsammans med sönerna Jan Utzon och Kim Utzon.
Utzon har tagit emot många pris genom åren. Bland annat tilldelades han 1998 Sonningprisen och 2003 fick han världens mest prestigefyllda arkitektpris The Pritzker Architecture Prize - som ibland kallas arkitekturens nobelpris.
Jörn Utzon dog natten till fredagen av ett hjärtstillestånd.

Gå till toppen