Malmö

Marknaden som satsar på en hållbar jul

Det kryllar av folk, barnvagnar och käppar, gamla och unga. Alla är på plats för att kolla in Malmös nya julmarknad för hållbar design och livsstil. Temat är ekologiskt, rättvis handel, återvinning, vintage och lokalproducerat.

LILLA TORG. Världens längsta orm heter nätpyton. Den kan bli nästan tio meter lång. Formad precis som en orm, men jättemycket längre än världens längsta, är julmarknaden som slingrat sig in på Hedmanska gården.
Bo Runnerström är nyfiken, men han vet inte så mycket om vad det är för prylar som säljs.
– Nej, inte ett dugg. Men vi har bara varit här i fem minuter. Vi ska nog bara ögonshoppa, säger han.
När han hör att temat är ekologiska och närproducerade varor säger han:
– Det är väl bra. Men det brukar vara så dyrt. Man kan ju gå till Engelbrektsboden och köpa samma saker men mycket billigare, förklarar han.
Ett trettiotal utställare har samlats kring det ormliknande och specialdesignade monterlandskapet. Bakom ormidén står arkitekterna Hanna Billegren och Martin Ronander.
– Det är tänkt att montrarna ska återanvändas vid kommande marknader, säger Hanna Billegren.
Vid ett bord står Cajsa Westerman och Gilly Seagrave och säljer mössor, vantar och väskor.
– Det är Fair trade och de är handgjorda i staden Auroville i Indien, säger Gilly Seagrave.
För 47 år sedan lämnade Maria Rebeggiani staden Trieste och Italiens allra nordöstra hörn för att maken fått jobb på Kockums. Idag är hon på julmarknad med kompisen Gun Halvegård.
– Det var ett annat Malmö då, med massor av arbetsplatser. Jag flyttade hit sex månader efter att min man fått jobb. Då köpte man en lägenhet åt oss. Vi betalade hundra kronor i månaden i avbetalning, säger Maria Rebeggiani.
I en barnvagn ligger snart ettårige Ville och sover. Han vet inte att han snart ska vakna. För ovanför står hans föräldrar, Malin och Kinga Sjölin, och spanar in en liten mössa.
– Jag tror inte att den passar. Det är en fin pojk, men han har lite stort huvud, säger Kinga Sjölin och skrattar.
Försiktigt trär paret sedan på mössan på lille Villes huvud. Han vaknar och verkar vara glad över den nya mössan.
– Den passar perfekt, den blir det, säger Malin Sjölin.
Öppet hela söndagen. Är du sugen på mössor, vantar, ringar, örhängen, barnkläder, frukt, godis, hudkrämer, tvålar och massor med annat. Då har du chansen även idag söndag. Marknaden på Hedmanska gården startar klockan 11 och stänger 18.
Gå till toppen