Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peps Persson, Miriam Aïda, Mikael Wiehe, Anna-Mia Barwe m fl

Massor av kul lyssning. Och en satsning och generalmönstring som borde få jubel från både musikälskare och lokalpatrioter.

Artist: Peps Persson, Miriam Aïda, Mikael Wiehe, Anna-Mia Barwe m fl. Genre: Visa. Label: Kulturföreningen Gyssla. RecordDate: 2008-12-09.
Lars Linkan Lindkvist och Bo-Anders Dahlskog grävde först fram hundratals Malmöanknutna visor från 1900-talets början. Sedan fick olika artister välja sig godbitar och så startade inspelningsmaskineriet. Resultat blev den brokiga ”Tjo va’ de viftar!”.
Då, för hundra år sedan, lånade sångskrivarna ofta kända allemansmelodier, till exempel ”Fia Jansson”, ”Hjalmar och Hulda” och den man kan kalla ”Mössens julafton”. Texterna är den spännande biten, här får man veta vad som angick människorna i den tidens Malmö: spritransonering, spårvägsolyckor, bankkrascher, fiskförsäljerskorna från Limhamn, stans original. På skivan är det vilt fest-tjohej ena stunden och utsatta småbarn hos grymma änglamakare i nästa ögonblick. Och många människor och deras öden glider förbi: lumpsamlaren Karl Lållare, Amalthea-männen, Ingeborg på Backarna och fabriksarbeterskan Lisa Kalsson som blev prostituerad.
Att Peps Persson här tar hand om ett par sånger sluter cirkeln på ett tjusigt sätt. Hela receptet är ju Peps eget, trettio år gamla: Leta fram gamla skånska visor, vrid till det musikaliska mot reggae, blues eller afrikanskt och styr kärleksfullt originalsångerna mot något nytt.
Det nyaste här står Nadin Al Khalidi och Reza Shayesteh för, på några spår. Framför allt ”Johan på Doffeln och Amanda på Trikåtan” får läckra kebabstämmor, som Nadin Al Khalidi skulle ha sagt.
Hela den myllrande plattan genomsyras av folkmusikalitet och en anspråkslös proffsighet. Arren är fantasifullt tillsnickrade, ofta med små medel, och sväng och spontanitet firar tidig julafton.
Ingen lyckas bättre än Timbuktu, men så har han ju också en härligt ironisk text att lattja med i Skånska Lasses ”Bolsjevikvisan”. Här fick 1920 års uppiskade kommunistskräck sig en bredsida flatskratt och det var ingen hejd på vad de otäcka bolsjevikerna kunde hitta på – ”de tjuvmjölkar korna och bryter av dom horna, slaktar kvigorna och är oförskämda mot pigorna”.
Bästa spår: Bolsjevikvisan
Gå till toppen