Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birgit Nilsson får eget museum

Nu är det klart att Birgit Nilsson-museet i Svenstad på Bjärehalvön öppnar om knappt ett och ett halvt år.

Bild: Foto: Scanpix
– Ja, målet är att vi ska kunna öppna på Birgit Nilssons födelsedag 17 maj 2010. Då kanske inte allt är klart men någonting ska finnas att titta på då, säger Birgitta Lindström Harmark som är vd för Birgit Nilssons Minne AB och dessutom kusinbarn till operastjärnan.
– Vi ska dels kunna visa upp mangårdsbyggnaden, ungefär som den såg ut när Birgit Nilsson bodde där. Dels finns en stallbyggnad som ska rustas upp och där det ska finnas toaletter och servering. Och så finns det en stor loge som blir själva utställningslokalen.
I utställningshallen ska sångerskans efterlämnade tavlor, smycken, möbler och en del kostymer från hennes karriär finnas till beskådande.
Birgit Nilssons Minne AB har dessutom inlett ett samarbete med Birgit Nilssons stipendiefond som delat ut stipendier till lovande sångare sedan 1970-talet. Den utdelningen kommer att flyttas till Svenstad.
Ritningarna till utställningslokalerna är gjorda av arkitekten Eric Sörling. Han fick från början fria händer men ritningarna har nu modifierats.
– Vi håller fortfarande på att slutföra ritningarna. Det är fortfarande arkitektens ritningar som gäller men vi har ändrat en hel del från den ursprungliga idén. Bland annat är den underjordiska del som var med från början borttagen, säger Birgitta Lindström Harmark.
Museet ska hålla öppet från maj till september och tanken är att det ska bli en triangel av intressanta platser på Bjärehalvön att besöka för operaälskarna. Utöver utställningen i Svenstad kan man åka till Västra Karups kyrka där Birgit Nilsson ligger begravd och till Boarps hembygdsförening som sångerskan skänkte pengarna från sina konserter i kyrkan till.

Tre organisationer

Det finns flera olika stiftelser och organisationer som är kopplade till Birgit Nilsson:
Birgit Nilssons Minne AB ansvarar för ombyggnaden av sångerskans barndomshem och planeringen av museet där.
Birgit Nilssons Foundation heter den stiftelse som förvaltar det stora internationella Birgit Nilsson-priset.
Stiftelsen Birgit Nilssons stipendiefond hanterar de stipendier som Birgit Nilsson själv initierade i slutet av 1960-talet.
Gå till toppen