Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Blodstänkande scenshow för utlevande syntälskare

Fejkblod, tyskar och utlevande fans. Ikväll är det Electrixmas, julafton för alla syntälskare.

Det tyska bandet Agonoize har utlovat så mycket fejkblod på Inkonsts scen att festivalarrangörerna har gått ut och varnat på hemsidan.
Malmö har en mer levande syntscen än du kanske anar. Bortom mainstreamfåran levererar klubbar som Vogon Variety och Neostalgia allt från ebm till syntpop. Och ikväll på Inkonst är det dags för Electrixmas, som förra året drog folk från Tyskland, Danmark och Göteborg.
– Det finns bara en renodlad syntfestival i Sverige och det är den här, säger Niclas Sandén, en av arrangörerna.
På scen står fem band, två av dem tyska: Minimalistiska Welle:Erdball samt Agonoize.
– Jag hoppas mycket på Agonoize, det kan bli en spektakulär scenshow. De ska ha mycket fejkblod på scen. Vi har fått varna på hemsidan – har man vita kläder ska man inte stå längst fram.
Niclas Sandén är van vid att företräda en genre som hade sina glansdagar för längesedan, på åttiotalet. Men även om det sker i det fördolda startas ständigt nya syntband.
– Utvecklingen går mot mer dansant synt, en tyngre musik med mer basgångar. Inte så blip-blopigt.
Ändå är de flesta fans och klubbarrangörer i hans egen ålder, 35 år.
– Det måste man kämpa med, hela tiden försöka nå nya, yngre, genom marknadsföring. Vi får faktiskt nya medlemmar, 18- och 19-åringar, till min klubb Vogon Variety nästan varje gång. Men återväxten är inte så stor som man kan önska.
Det som gör att nya generationer dras till synten är att det är en sådan tillåtande kultur, menar Niclas Sandén.
– Våra besökare tycker att det är skönt att inte bli uttittade, att de kan få ha sina annorlunda kläder och leva ut.
På Electrixmas spelar även Malmöbandet Autodafeh, som i januari är förband till ebm-legendarerna Front 242:s spelningar i Malmö och Göteborg.
Ebm är en förkortning av electronic body music, en blandning av industrigenren och elektronisk dansmusik. Front 242 brukar räknas som skaparna av ebm.
Gå till toppen