Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MarieLouise Samuelsson: Något är lurt med intresset för handarbete

Varför har det plötsligt blivit så medialt poppis att sticka och virka?

Varför har det plötsligt blivit så medialt poppis att sticka och virka? Det kommer fler och fler reportage om olika sorters handarbete, inte bara i traditionella veckotidningar, utan också i dagspressen. Om kvinnor (alltid kvinnor) som gillar att pyssla. Så har det naturligtvis alltid varit, men nu är det uppenbart att stickandet och virkandet lanseras som trend och livsstil, tänkt att flera skall prova på.
Det är just nu frestande att lägga krisfilter över precis allt, men det är också svårt att inte fundera över varför virkreportage-index gått upp i samma takt som börsen sjunkit. Om det hör ihop med att Krisen får oss att famla efter gamla sysslor, vanor och ideologier. När det blåser hårt söker de kaxigaste marknadskrafter skydd i den starka statens famn. Och den nyss så omhuldade globaliseringstanken är som bortblåst när statsministern läxar upp julklappsköpare som inte vet sin plikt, att shoppa svenskt.
Finansminister Anders Borg (m) hade redan före Krisen tendenser att verka gammaldags, genom att han påminner om Gunnar Sträng, det vill säga en minister som kan säga ungefär vad som helst utan att få smäll från partikamrater eller andra. Associationerna till Sträng beror också på Borgs fallenhet för ett ålderdomligt språk, finansinstitut skall ”hållas i herrans tukt och förmaning” och konjunkturen innebär att ”det stundar vargavinter”.
Finansministrar blir ofta förlåtna och folkkära, ändå är det märkligt att Anders Borgs ilskna attacker på bankerna fått passera utan större invändningar. För oavsett vad man anser om räntenivåerna är banker inget annat än affärsdrivande företag, de har inget ”samhällsansvar”, deras enda drivkraft är vinstmaximering. Det tål att tänka på när medierna, vid sidan av stickbeskrivningarna, fylls av tips om hur man skall ”sätta press” på ”sin” bank genom att hota att flytta lånet till en annan bank.
Mm. Bankerna blir säkert vettskrämda. Och väldigt överrumplade av den förhandlingstaktik som alla kan läsa sig till i pressen. Nej, det är ingen vidare förhandlingsposition som låntagare befinner sig i. Inget hindrar storbankerna att ligga kartellvarningsnära varandra när det gäller boräntor. Att en enskild låntagare skulle kunna sätta press på bankerna verkar lika troligt som att förmå elbolagen att leverera billigare el.
Kanske är idén om att vi skulle ha något slags makt och förhandlingsposition gentemot bankerna istället en gräsrotsversion av den politiska tron på att det alls går att påverka krisen och konjunkturen. Den politiska tron har på kort tid åstadkommit en gigantisk hög av globala krispaket, alla har tappat räkningen på antalet utlovade miljarder. Miljarder som uppenbarligen eller åtminstone förhoppningsvis finns i något finansiellt system som funkar, till skillnad från de andra miljarderna, de som sägs infrusna i det stora finansiella system som inte fungerar. Och ingen, utom skadeglada planekonomikramare, törs fråga vad som händer om det inte vänder. ”Förr eller senare vänder det”, heter det. Verkligen? Och tänk om det inte handlar om att få fart på konsumtionen, tänk om de senaste årens budskap om miljöansvar och ändliga resurser har gått hem. Tänk om vi inte har lust att shoppa eller renovera köket, även om vi skulle ha råd.
Det kan vara här som handarbetsboomen kommer in, det är kvinnor som drar ett tungt lass när det gäller den privata konsumtionen. Om vi nu inte längre vill eller har råd att köpa saker vi inte behöver kanske också shoppingsektorn, precis som bilindustrin, behöver en omställning och något att kanalisera prylköpsenergin på. Eller också är handarbetstipsen ett listigt sätt att få oss att köpa annat, som garn, mönster och knyppeldynor. Hur som helst är det något lurt med handarbetstrenden, med tanke på att vi nyss diskuterade livspusselproblematik utifrån stress och tidsbrist som knappast lämnar utrymme för att sticka julklappsvantar.
Gå till toppen