Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Arkiv: Jordskalv skakade stora delar av Skåne

Omkring tjugo över sex på morgonen skakades Skåne av ett jordskalv med en magnitud på 4,7. Sydsvenskan har fått in rapporter från hela Skåne och från Danmark och Småland. Enligt experter kommer sannolikt efterskalv.

Denna text publicerades år 2008.
Jordskalvet som kändes över hela södra Sverige på tisdagsmorgonen är det starkaste på över 100 år. Och nu räknar experterna med efterskalv.
– Men att människor ska komma till skada är osannolikt, säger Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala.
Experterna är oeniga om positionen för skalvets epicentrum. Enligt Seismologiska institutet i Uppsala var epicentrum en kilometer öster om Sturup, men enligt internationell expertis (US Geol Survey) låg epicentrum öster om väg 102 mellan Veberöd och Skurup, en kilometer sydost om Romeleåsens golfklubb.
Enligt Reynir Bödvarsson rör det sig om ett skalv med en magnitud på 4,7.
– Det kändes över hela Skåne, stora delar av södra Sverige, upp till Stockholm, Danmark och säkerligen norra Tyskland.
Vanligtvis inträffar jordskalv runt kontinentalplattornas gränser, men det förekommer även jordbävningar inuti plattorna.
– Dessa skalv vet vi lite mindre om, men vi forskar kring det och all information vi kan få är väldigt värdefull, säger Reynir Bödvarsson.
Han menar att det är rimligt att förvänta sig efterskalv - även om de inte lär bli lika kraftfulla som morgonens.
– De flesta av dem kommer förmodligen inte kännas alls. Men det är inte osannolikt att något kommer att kännas.
– För att hitta ett jordskalv som är i paritet med morgonens måste man gå tillbaka till 1904 då ett jordskalv skakade Kosteröarna utanför Strömstad.
– Det närmaste vi kommer de senaste åren är Skövdeskalvet 1986, men det var mindre än detta, slår Bödvarsson fast.
Enligt honom behöver allmänheten inte känna någon oro för att skadas i ett skalv, sannolikheten för det är mycket liten, menar han.
Läs alla artiklar om: Jordskalvet i Skåne
Gå till toppen