Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu väntar efterskalven

Jordskalvet var det värsta på hundra år i Sverige. Byggnader och infrastruktur stod pall. Nu väntar efterskalven.

Efterskalv brukar komma inom några dagar i ungefär samma område som det första, men de brukar vara svagare och det är inte ens säkert att de kommer att märkas.
– Det blir inte som det här i dag förstås, men det kan skaka om en del, säger seismolog Björn Lund vid Svenska nationella seismiska nätet (SNSN).
Tisdagens skalv började klockan 06.20. Det var det kraftigaste på mer än 100 år i Sverige. Styrkan var enligt preliminära uppgifter 4,7 på Richterskalan.
SOS Alarm blev nerringt, men fick inga rapporter om skador. Till Universitetssjukhuset i Lund kom tre personer under förmiddagen till följd av skalvet.
– En hade svimmat, en hade yrsel och en hade ramlat av en stol, berättar sjukhusets presskontakt Per Längby.
Rasmus Magnusson, som bor på 26:e våningen i Sveriges högsta byggnad, Turning Torso, vaknade av skalvet.
– Det skakade och knakade och krängde. Det var inte så att det svajade, men betongen gnällde, berättar han.
Även Maj-Lis Palmén som bor tre kilometer väst-sydväst om Blentarp fick ett hastigt uppvaknande. Hennes man hade precis åkt iväg och hon låg kvar i sängen och sov lätt.
– Det hördes ett väldigt muller, som ett väldigt snöskred och huset skakade kraftigt och länge. Allt skakade. Det var inte alls någon knall eller smäll utan ett långdraget, dovt väldigt muller. Jag var helt övertygad att något hände med huset, att halva huset ”satte sig” eller något sådant.
När Maj-Lis Palmén steg upp och gick genom huset märkte hon att flera skåp med glas skallrade ljudligt. Efter trettio sekunder blev allting tyst.
– Min enda tanke var att det hade hänt något med vårt hus, att grunden hade gett vika och att övervåningen rasat samman.
Mediernas nätsidor fylldes snabbt av rapporter om skakningar, inte bara från Skåne utan också från Halland, Blekinge, Småland, Östergötland och Västra Götaland. Även i Strängnäs i Södermanland kändes skalvet tydligt, enligt uppgift till TT.
Experterna är oeniga om positionen för skalvets epicentrum. Enligt Seismologiska institutet i Uppsala var epicentrum en kilometer öster om Sturup, men enligt internationell expertis (US Geol Survey) låg epicentrum öster om väg 102 mellan Veberöd och Skurup, en kilometer sydost om Romeleåsens golfklubb.
Gå till toppen