Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rörelsen sattes igång två mil ner i marken

Hur långt kändes jordbävningen? Vad berodde den på? Sydsvenskan ger dig svaren på de vanligaste frågorna om jordskalvet som skakade Skåne igår.

fter tisdagensdagens jordskalv i Skåne inspekterade teknikerna Christer Benborn och Pekka Örstedt (mössa) tunneldelen av Öresundsbron för att läsa av mätpunkterna mellan tunnelsegmenten. Öresundsbron är byggd för att tåla betydligt kraftigare skalv än tisdagens - upp till styrkan 5,7 på Richterskalan. ändå gjordes extrakontroller på bron under förmiddagen. - Vi är ute och tittar, men vi tror inte att bron är skadad. Vi har inte heller fått några sådana indikationer från våra mätinstrument, säger pressinformatör Magnus Jando vid Öresundsbron.Bild: Foto: Stig Åke Jönsson
Hur långt kändes jordbävningen?
Reaktioner kom från såväl Örebro som Nordsjälland och Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland. Även mätstationen i Pulsujärvi (nära Treriksröset) gav utslag.
Vad berodde den på?
Mark med flera hundra meters radie rörde sig några centimeter. Rörelsen skedde två mil ner i marken.
Vad utlöste rörelsen?
Det finns olika teorier om det. Enligt Birger Lühr, geofysiker i tyska Potsdam, har det att göra med att den kilometertjocka isskorpan över Skandinavien smälte för 10 000 år sedan och att marken fortfarande reagerar på den belastningen.
Enligt svenska seismologer skedde rörelsen i en zon där urgammal nordlig berggrund möter yngre sydlig.
Hur stor är risken för efterskalv?
Om det blir skalv som man märker av så kommer de under de närmaste timmarna efter det första. Men det kan komma små skalv som ingen märker av upp till någon vecka efter. Sannolikheten för fler skalv minskar ju längre tid det går.
Vem ansvarar för samhällets insatser vid en katastrof?
Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm. Någon där är alltid i beredskap. Klockan sju i tisdags morse gick den personen igång. Senare på dagen bildades en krisgrupp på åtta personer som begärde in information om skador från myndigheter och kommuner. Fler åtgärder behövdes inte. Vid värsta typen av katastrof består gruppen av fyrtio personer.
Varför varnade ingen i förväg?
Det går inte med nuvarande kunskap att förutsäga jordbävningar.
Kan en ännu kraftigare jordbävning orsaka en tsunami i Skåne?
Det finns alldeles för lite vatten i havet runt Skåne för att det ska genereras en tsunamivåg. Skalv under vattenytan ger upphov till maximalt några centimeters nivå­ökning vilket knappt märks.
Går det att orsaka en jordbävning, till exempel genom att borra efter gas (Shell inventerar sedan november skånsk mark efter naturgas)?
Mänskliga krafter påverkar ingenting. Skalv beror på plattorna i jordens inre.
Hur påverkas alla vattenledningar?
Inte alls, enligt Sydvatten. Ledningarna ligger i jordlager som tål rörelse. Även rören tål skakningar tack vare fogarna i gummi som binder samman dem.
Vad innebär magnitud?
Uttrycket förklarar hur mycket marken har rört sig. Det vanligaste måttet är richterskalan, vanligtvis från ett till tio.
Vad är det för skillnad på jordbävning och jordskalv?
Ingen. Men skalv brukar användas mest vid små jordbävningar.
Källor: Sydsvenskans chatt med Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala, länsstyrelsen i Skåne, Sydvatten, Hamburger Morgenpost, Svenska nationella seismiska nätet
Gå till toppen