Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska hus tusen gånger starkare

Svenska hus står emot betydligt kraftigare jordskalv än det som drabbade Sydsverige på tisdagen. – Svenska byggnader är robusta. Det krävs ett skalv som är tusen gånger starkare än morgonens för att påverka, säger docent Anders Bodare, expert på skalvsäkra hus.

Det finns inga krav på att svenska byggnader ska vara jordbävningssäkra. Boverket har inga sådana normer i sina byggregler.
Likväl finns har fåtal svenska byggnader byggts för att stå emot jordskalv. Det finns två svenska kärnkraftverk, Forsmark 3 och Oskarshamn 3, som är dimensionerade mot jordbävningar. Dessutom är Öresundsbron konstruerad för att klara en jordbävning med magnituden 5,7 på Richterskalan.
Enligt Anders Bodare lär dock så gott som samtliga svenska byggnader klara en jordbävning med magnituden 7,0 – dvs tusen gånger starkare än under tisdagsmorgonen. Det gör det helt osannolikt att en svensk byggnad någonsin skulle kollapsa till följd av ett jordskalv.
Sydsverige har tolv gånger sedan 1930 drabbats av lätta jordskalv med en magnitud på mellan 4,0 och 4,9 på Richterskalan. Liksom under tisdagsmorgonen innebär det en kännbar skakning av inomhusföremål och skakande ljud. Större skador är osannolika, inte ens i skalvets epicentrum.
Under de senaste tusen åren har södra Sverige bara känt av en medelstor jordbävning med risk för skador på dåligt konstruerade hus. Den jordbävningen hade magnituden 5,4 och inträffade den 23 oktober 1904. Den ledde inte till några husras. Värst skador inträffade kring epicentrum i Oslofjorden. Flera skorstenar rasade i Oslo och i norra Bohuslän.
– Historiskt sett har inga byggnader i Sverige skadats av jordskalv. Våra hus är robust byggda på grund av vårt bistra klimat. De är i princip skalvsäkra. Det gäller också skyskrapor, som faktiskt beter sig bättre än vanliga hus vid en jordbävning. De är mer elastiska, säger Anders Bodare, som i egenskap av byggexpert vid KTH i Stockholm arbetat med att skalvsäkra hus i såväl Sydamerika som Sydostasien.
Boverket har inga planer på att göra skalvsäkra hus till ett krav i svenska byggregler.
– Om detta är Sveriges kraftigaste skalv på 104 år så vet vi ju nu vad våra byggnader klarar. Blir jordbävningar vanligare i Sverige får vi ta upp en diskussion om att ta in jordskalv i våra byggregler. Hittills har inte det varit motiverat, säger Jan Eriksson, byggexpert på Boverket i Karlskrona.

Gå till toppen