Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turning Torso svajade vid skalvet

Turning Torso svajade. KK och underjorden låg still. På 42:a våningen i Turning Torso satt Stig Olsson och drack morgonkaffe. När huset började svaja trodde han att det var han själv som drabbats av yrsel.

MALMÖ. Stadens högsta byggnad rörde sig ett par centimeter precis som den brukar göra vid kraftiga stormar.
Stig Olsson:
– Det gungade till ordentligt. Kaffet hoppade i koppen. Det var värre än när det stormat som värst. Först trodde jag att det var jag som rest mig för snabbt och blivit yr. Min andra tanke var att det hänt något med huset, att ett flygplan hade kört in i det eller något. Men sedan tänkte jag att det var nog ett skalv. Tankarna kom på några sekunder så jag hann knappast bli rädd. Möbler och glas rörde sig inte utan det var just hela huset som svajade. Och det hördes ett ljud som om det knäppte i betongen.
När skalvet skedde kom Stig Olsson att tänka på en gammal dagbok han fått ärva. Den skrevs av hans farmors far Gustaf Nilsson. Den 23 oktober 1904 inträffade det kraftigaste jordskalvet i Sveriges historia. Han bodde på Orust i Bohuslän och det var där som skalvet var som starkast. Men Gustaf Nilsson verkar inte ha blivit alltför skakad. I sin dagbok skriver han torrt:
"den 23 söndag. Jord Skalf (bäfning)".
Det var allt. Sedan fortsätter dagboken att berättar om grisar som slaktats, hus som ska målas och om att prosten Wannberg dött.
Stig Olssons fru Berit Thomasson sov och märkte ingenting.
Jan Andersson, husets concierge och säkerhetsansvarige, var på plats och han kände inte heller någonting:
– Kanske för att jag är så van vid att huset kan röra sig. Eller snarare, det ska röra sig om det blåser häftigt, säger Jan Andersson.
Turning Torso klarar orkanstyrkor på över 55 meter per sekund. Ännu starkare vindar innebär inte att huset kollapsar men det blir en utböjning av huset på 90 centimeter högst upp.
– Huset ska klara jordskalv upp till en sjua på Richterskalan. Vid ett sådant kraftigt skalv har säkert de flesta andra hus i Malmö redan fallit ihop, säger Jan Andersson.
I underjorden, längst ned i Citytunneln på 25 meters djup, märkets ingenting. Inga arbetare var på plats men det fanns i dag på förmiddagen inga spår efter skalvet:
– Förmodligen är det så att skalv fortplantar sig mer i högre liggande jordlager än långt ned i kalkgrunden, säger Örjan Berg, informatör på Citytunneln.
Lisa Mingert var mitt inne i en förlossning på Umas kvinnoklinik när skalvet skedde. Hon födde en halvtimme senare:
– Jag vet inte om det beror på att vi var så upptagna med att föda men vi märkte absolut ingenting, säger Lisa MIngert som fick en dotter på 3,4 kilo.
Men det verkar som om KK står stabilt. Den personal som jobbade under skalvpasset har inte heller känt någonting.

Gå till toppen