Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De stora bollarnas tid är över

Sin första säsong i MFF 1967 slog Dag Szepanski till och blev allsvensk skyttekung. Men istället för att bli proffs satsade han på studier och en karriär som marknadschef. Den 25 december fyller han 65 år.

MFF:s gamle skyttekung Dag Szepanski utanför Malmö stadion. Nu har han lagt fotbollen på hyllan. Numera använder han bara golfbollar.Bild: Foto: Lars Dareberg
Szepanski hade möjligheter att bli sin tids Zlatan men valde till sist ändå studier och ett vanligt yrke framför fotbollen.
Varför det blev som det blev förklarar han så här:
– Både mina polska farföräldrar som invandrade till Sverige och min far var hela sina liv uselt betalda fabriksarbetare i Bromölla.
– För att få ett bättre jobb uppmuntrade far mig därför mycket tidigt att satsa på studier. Samtidigt började vi spela fotboll och gick på matcher ihop.
Dag Szepanski följde faderns och farfaderns råd. Han gillade att plugga hårt och att samtidigt lira boll.
Med goda betyg flyttade han till Malmö för att studera i Lund.
Samtidigt fortsatte han spela fotboll så skickligt att legendariske MFF-hövdingen Eric Persson fick ögonen på honom.
– Börja spela med oss så slipper du en massa studielån, tyckte Eric Persson. Så blev det.
Debutåret 1967 med MFF blev oslagbart. Allsvenskt guld, cupguld och skyttekung med 22 mål.
Efter tre säsonger i MFF tog han sin fil kand-examen i Lund med sikte på att bli lärare. Men efter några vikariat tänkte han om.
– Jag gillade eleverna och det funkade fint, minns han. Men med kollegerna var kontakten kanske inte lika bra.
– Eftersom jag bland annat sommarjobbat på en reklambyrå bestämde jag mig istället för att satsa på marknadsföring.
Den mest ansedda utbildningen IHR, Institutet för högre reklamutbildning och marknadsföring, låg i Stockholm, dit Szepanski flyttade. Något överraskande skrev skyttekungen från MFF på för dåvarande bottenlaget AIK. Det blev fyra säsonger i AIK och landslagsdebut 1972.
Parallellt jobbade han med marknadsföring hos Åhlén & Åkerlund.
1973 flyttade han till ett bättre jobb i Jönköping. Sedan var han marknadschef i Malmö och Helsingborg innan han och hustrun tog beslutet om nästa stora mål i livet.
– Jag har alltid drömt om att bo utomlands under en period och få betrakta lilla Sverige från sidan, säger han. Så i början av 2000 sålde vi vad vi hade här hemma och utvandrade till det stora landet Spanien.
Där köpte de ett hus. Dag Szepanski frilansade för norska och svenska magasin på Costa Blanca-kusten där många skandinaver bor. Och hustrun arbetade som fastighetsmäklare. Som överallt fanns det för- och nackdelar med att bo i Spanien.
– Just den här tiden var det förstås skönare att vakna till en klarblå himmel och sol än till den gråa och mörka skånska vintern, säger han.
– Men varje tid har sitt liv och man kan ju inte få allt. Jag trivs mycket i Skåne också. Vi går långa promenader i natursköna områden.
– Dessutom bor vi ju mitt i ett golf-rike söder om landsvägen. Jag kämpar fortfarande med att komma ner till 18 i handikapp.
Efter en höftledsoperation ser nu Dag Szepanski fram emot att börja med golf igen.
Han har också så sakteliga börjat leta efter släktingar på nätet.
– Fyra av farfars bröder lämnade Krakow samtidigt som farfar och farmor, säger han. Men de fortsatte till Amerika. Jag ska nu försöka få kontakt med sysslingar som nog finns kvar i USA.
Att fylla år på juldagen har aldrig varit någon höjdare eftersom julklapps- och födelsedagspaket ofta slagits ihop till ett. Men inför 65-årsdagen önskar han sig bara ett paket med golfbollar. I övrigt säger han sig ha allt.
Födelsedagen firas hemma med familj och nära vänner. Större fest blir det 2009 när hustrun fyller 60.
MFF:s gamle skyttekung Dag Szepanski utanför Malmö stadion. Nu har han lagt fotbollen på hyllan. Numera använder han bara golfbollar.

Dag Szepanski

Gör: Pensionerad marknadschef, frilansskribent och skyttekung för MFF i allsvenskan 1967. Året efter sommarvikarie på Sydsvenskans sportredaktion.
Bor: Östra Grevie.
Familj: Hustrun Sylvia, 59, och cockerspanieln Zidane, 4. Döttrarna Martina, 36, och Johanna, 34. Ett barnbarn.
Äter helst: Ägg och bacon.
Dricker helst: Chardonnayvin.
Senast lästa bok: ”Man lever bara två gånger – berättelsen om Percy” av Åke Stolt.
Senast sedda film: ”Mamma Mia”.
Käpphäst: Den som är bra i idrott är ofta duktig i skolan. Satsa därför på idrott.
Aktuell: 65 år den 25 december.
Gå till toppen