Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Julfirande i olika former

Julafton kan man tillbringa på flera olika sätt. Bland annat på skridskor, en hamburgerrestaurang och en kaffebar. Sydsvenskan kollade läget bland julfirarna i Malmö.

MALMÖ. I ett varuhus på stan hittade vi Hans Strand, 59, som passade på att handla sina klappar. Vid middagstid var han klar, sånär som på någon julig skiva att spela hemma under kvällen.
– Eftersom jag driver en egen butik är jag ofta ute i sista sekunden. Och jag gillar det, det är ofta lite lugnare då, säger han.
Dalidor Ljljo, 35, med sönerna Leonardo, 5, och André, 2,5 åkte in till Malmö från Arlöv och hade en härlig picknick vid Stortorgets isbana. Med hamburgare, pitabröd och lammkött tog de sig an den spännande väntan innan presentöppningen.
– Deras mamma är hemma och dukar och fixar julklapparna under tiden. "Ut, ut sa hon bara", säger Dalidor Ljljo och skrattar medan Leo och André skrinnar fram över isen.
Lite längre bort längs rinken sitter Frida Ekvall, 6, och får sina skridskor snörade av pappa Jonas. De bor i Dalby men firar julen hemma hos Fridas mormor och morfar.
– Jag tycker att det är jättekul att åka skridskor! utbrister Frida och avslöjar vad hon önskar att tomten har i sin säck:
– Bokmärken. Och pengar.
Ensam vid ett bord på en hamburgerbar sitter engelsmannen Neil Harvey, 31. Han flyttade till Malmö för drygt ett år sedan efter att ha fallit pladask för staden. Men att fira jul i ett annat land, långt från familj och vänner, frestar på.
– Det är klart att det blir lite extra jobbigt att vara ifrån släkten nu i jultider. Jag saknar bland annat min systers två små barn, säger han medan han tar en tugga på maten.
– Men i kväll ska jag ta några drinkar och ha ett vegetariskt julbord med några vänner här. Det ska bli jättekul, säger Neil Harvey.
På en krog på Möllevångstorget sitter Lotta Ericsson, 38, tillsammans med väninnan Linda Arcomge, 31. De båda har bestämt sig för att fira en alternativ jul i år.
– Jag är bara trött på julen, fick ingen julstämning i år, säger Linda.
– Och jag är barnledig över helgen, fyller Lotta i, medan de båda väntar på maten, kycklingsallad och Scampi som de ska ta med hem. Efter maten väntar utgång på en klubb i stan.
Gå till toppen