Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Sångerskan Eartha Kitt död

Sångerskan och skådespelerskan Eartha Kitt har avlidit, säger hennes amerikanska agent. Hon blev 81 år. En stor del av sin karriär gjorde hon i Europa, inte minst Paris, men också i Sverige.

STOCKHOLM. Eartha Kitt växte upp under eländiga förhållanden i den amerikanska södern. Hon föddes 1927 på en bomullsplantage i South Carolina och lämnades tidigt bort till en familj där hon for mycket illa, har hon berättat.
Hon filmdebuterade 1948 i Casbah. Även om hon fick beröm för sin starka utstrålning på vita duken var det som sångerska hon gjorde sig mest känd – tack vars sin särpräglade, distinkta och sensuella röst.
Bland henne största låtframgångar är Let's Do It, C'est si bon, Just an Old Fashioned Girl och inte minst den ironiska julsången Santa Baby.
Eartha Kitt var under många år verksam i Europa och mest bosatt i Paris, en stad som hon gett sin kärleksförklaring. Hennes karriär var dock mer internationell än så – hon uppträdde i hundratalet länder och på repertoaren stod sånger på tiotalet språk.
Genombrottet kom på 1940-talet i Paris där hon dansade med Katherine Dunhams berömda trupp.
I Sverige medverkade Eartha Kitt 1962 i tv-programmet Kaskad, producerad av Åke Falck och belönad med Guldrosen i Montreux som bästa underhållningsprogram. Bland de svenska artisterna i Kaskad var Lill Lindfors, Lena Söderblom och Jan Malmsjö.
Under större delen av 1950- och 60-talen varvade Eartha Kitt nattklubbsuppträdanden med filmroller och tv-underhållning. Hon spelade mot en annan sångare med särpräglad röst, Nat King Cole, i filmen St Louis Blues, en berättelse om den legendariska låtskrivaren W C Handy.
Hon fick problem med karriären i USA 1968, när hon vid en lunch i Vita huset uttalade sig mot Vietnamkriget. Presidenthustrun Lady Bird Johnson ska då ha fallit i gråt. Kritiken och bojkotten som Kitt fick utstå efter detta medförde att hon inte kunde uppträda på flera år i hemlandet. Hon valde att slå sig ner i Paris.
Men Kitt gjorde en triumfartat återkomst till USA och Broadway i New York 1974. En absolut revansch var när Vita huset släppte in henne igen 2006 för att tända julgranen tillsammans med presidentparet George och Laura Bush.
Eartha Kitt belönades med två Emmypriser och flera nomineringar till Tonypriser. Karriären som sångerska var inte över med det. 1984 gjorde hon diskolåten Where is My Man som gav henne den första guldskivan. Och hösten 2006 var hon med i off-Broadway-musikalen Mimi la Duck.
Eartha Kitt avled på torsdagen i delstaten Connecticut efter ha behandlats för cancer i tjocktarmen på ett sjukhus i New York.
Gå till toppen