Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders Andersson väljer att helt sluta med fotboll

Anders Andersson slutar helt som fotbollsspelare. Någon annan klubb än Malmö FF, som han slängdes ut från för en månad sedan, är inte tänkbart. – Då lägger jag hellre skorna på hyllan, säger han.

Bild: Foto: Åsa Wallin
MALMÖ. Hjärtat är himmelsblått.
Samtidigt medger 34-åringen att han har både suget och motivationen kvar. Men andra, bland annat allsvenska klubbar, har fått nobben.
– Visst kliar det fortfarande i benen och jag känner att fötterna har mycket kvar att ge, säger Anders Andersson, pausar och fortsätter:
– Men det skulle kännas fel att spela i en annan klubb.
Beslutet om att avsluta fotbollskarriären har ändå vuxit fram sedan den 21 november då Sydsvenskan berättade om hur MFF valde att inte förlänga kontraktet med en av föreningens stora trotjänare. Han kom direkt till Malmö FF från moderklubben Svenstorp 1990 och gjorde allsvensk debut som 17-åring.
Sedan dess har det blivit en sväng i Europa, med spel i bland annat Premier League och portugisiska ligan.
– Jag kom inte direkt hem från åren som utlandsproffs för att spela i någon annan klubb, säger Anders Andersson.
Ponera att MFF hade förlängt kontraktet ett år?
– Då hade jag spelat så länge som har hade känt att jag tillfört någonting, både för de unga och nya spelarna. Men jag hade inte avslutat med ett år utanför planen. Men det är egentligen inget som jag vill spekulera i.
Hur ser du på samtalen från andra allsvenska klubbar?
– Jag har haft väldigt bra och trevliga samtal med flera, men avböjt vänligt men bestämt. Det kändes helt enkelt fel att spela för någon annan klubb.
Anders Anderssons framtid är nu vidöppen för nya utmaningar. Och den kan likväl bestå av en ny karriär inom fotbollen – eller civilt. Däremot saknar han någon form av högre utbildning.
– Men jag har ju bland annat varit proffs i åtta år, har spelat fotboll i sjutton och har fått uppleva hur det är att spela med landslaget. Så det är ju en slags utbildning som jag fått större delen av livet, menar Anders Andersson.
Så en tränarkarriär är inte utesluten?
– Jag känner att jag har mer att ge fotbollen, så jag stänger inga dörrar.
Men spel på en lägre nivå?
– Nej, det tror jag inte det kommer att bli, säger Anders Andersson.

Anders Andersson

Ålder: 34 år, fyller år 15 mars.
Familj: Hustrun Eva Bessman och snart ettåriga dottern Emma.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Yrke: Fotbollsspelare.
Klubbar: Svenstorps IF –1990, Malmö FF 1991–1997, Blackburn Rovers 1997–1998, Aalborg 1999–2001, Benfica 2001–2003, Belenenses 2004–2005, Malmö FF 2005–2008.
Meriter: 27 A-landskamper och 3 mål, EM-spelare 2000 och 2004, 183 allsvenska matcher för MFF (19 mål), dansk mästare med Aalborg 1999.
Aktuell: Lägger av som fotbollsspelare efter att för en månad sedan inte fått förnyat kontrakt av MFF.
Gå till toppen