Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Citytunnelstationer kan bli utan kameror

Först fick Malmö stad nej för att kameraövervaka stråket mellan Möllevången och centralstationen. Nu får man bakläxa även för kameraplanerna på Citytunnelstationerna Hyllie och Triangeln.

MALMÖ. – Det är viktigt för den allmänna säkerheten att man har kameror i tunneln och på stationerna, vi månar om dem som ska nyttja anläggningarna, säger Wolfgang Liepack, gatukontorets projektledare för stationsbyggena.
Men länsstyrelsen anser att Malmö stad och Citytunnelns kameraplaner är allt för luddiga i kanten. Länsstyrelsen kräver att ansökan kompletteras på flera punkter.
Bland annat efterlyser man nya, tydligare, ritningar (och gärna i A4-format) över vilka områden, på och utanför stationerna, som ska kameraövervakas.
Frågan är delikat – enligt tidigare domar kan man inte få tillstånd för att kameraövervaka områden som används som genomgångsstråk.
För att förbipasserande som inte har för avsikt att åka tåg ska riskera att bli filmade, vill länsstyrelsen därför att ansökan kompletteras med uppgifter om hur långt det önskade övervakningsområdet på stationerna sträcker sig.
Man vill också ha information om vem och vilka som har tillgång till inspelat material.
Malmö stad och Citytunneln har till den 15 februari nästa år på sig att bli tydligare.
Wolfgang Liepack anser inte att ansökan var otydligt utformad.
– Det är en tydlig ansökan till länsstyrelsen, men vi ska förstås skyndsamt läsa igenom deras yttrande och tillgodose deras önskemål på komplettering.
Gå till toppen