Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Ambulanser och polisbilar överallt"

Minst 58 människor dog och över 200 skadades i en brand på en nattklubb i Bangkok i natt. Inga svenskar uppges vara skadade. 24-årige Oskar Leander från Malmö firade nyår på en klubb i närheten.

BANGKOK. Branden bröt ut på Santika club en stund efter tolvslaget. Över 200 människor skadades i brandkatastrofen. Inga svenskar finns bland de skadade från branden. Det säger svenska UD som vid elvatiden på nyårsdagen, svensk tid, hade varit i kontakt med samtliga sjukhus som tagit emot skadade.
Klubben ligger på Ekkamai, en gata populär både bland thailändare och utländska turister. Utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om att svenskar skulle ha varit på plats vid nattklubbsbranden.
– När vi kom ut på gatan var det en massa ambulanser och polisbilar överallt. En del sade att det brann i köket och några andra sade att det var en bomb, berättar Oskar Leander från Malmö för Sydsvenskan.se.
På samma gata i Ekkamai-området ligger massvis med nattklubbar och restauranger. Området är populärt både bland thailändare och turister.
– Det är helt sjukt – men festen fortsatte på alla de andra klubbarna som om ingenting hade hänt, berättar Oskar Leander och tillägger:
– Folk är fortfarande ute och festar. Ingen verkar veta hur allvarligt det är, berättar han när klockan är 04.30 i Bangkok.
Han och hans sällskap gick förbi Santika club och en av vännerna gick in för att titta i entrén.
– Jag stod kvar utanför medan han gick in. Det var helt sjukt!
– Jag har varit där tidigare och där finns ingen nödutgång. Det gör det ingenstans här i Bangkok, konstaterar Oskar Leander
Enligt Claes Jernaeus vid UD:s pressjour är det oklart om några svenskar fanns inne på nattklubben.
– Vi håller på att undersöka det. Men polisen säger att de inte kan bekräfta att det är några utländska medborgare som är dödade eller skadade, sa han till Sydsvenskan vid 23-tiden.
Skulle det finnas svenska offer finns det en krisberedskapsorganisation kopplad till den svenska ambassaden i Bangkok, enligt Claes Jernaeus.
Många svenskar är på plats i Thailand för att fira nyår.
– Men det går inte att säga hur många, många som kommer till Bangkok reser sedan vidare därifrån.
En av nattklubbsbesökarna var Oh Benjamas som stod på dansgolvet när branden bröt ut.
– Vi alla dansade och plötsligt var det en stor eldslåga som slog upp från främre delen av scenen och alla sprang iväg, berättade Oh Benjamas för Reuters på gatan utanför de rykande ruinerna.
Dussintals kroppar låg på trottoaren i väntan på att föras bort medan brandkåren jobbade med eftersläckningen. Många av kropparna var svedda bortom igenkänning och branden hade fullkomligen ödelagt lokalen.
Det finns inga uppgifter på hur många svenskar som befinner sig i Bangkok för närvarande.
– Det är omöjligt att uppskatta. Många av de som flyger till Bangkok reser sedan vidare därifrån, säger Claes Jernaues till Sydsvenskan.
Ögonvittnet Andrew Jones säger till tv-kanalen BBC News att överlevande berättat för honom att branden startade på scenen i samband med att man tände på fyrverkerier strax efter midnatt.
Nattklubben hade en enda huvudingång och många som försökte ta sig ut blev fast inne i lokalen, uppger Andrew Jones till BBC News.

Gå till toppen