Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arkiv: Skakade skåningar stöttar varandra

”4,7 på Richterskalan. Ett förödande slag för infrastrukturen i Sverige och Danmark, och för människorna som bor där. Det är viktigt att vi delar med oss av våra skräckhistorier från denna traumatiserande händelse.”

Denna text publicerades 2008.
Så lyder introduktionstexten till Facebook-gruppen ”Survivor of Earthquake Skåne 2008” (medlemsantal: 4 006). Fast egentligen är texten på engelska eftersom ”katastrofen drabbade svenskar, danskar och utbytesstudenter likvärdigt”, enligt gruppens skapare, Lundabon Ola Svedin.
Sammanslutningen är en av över tjugo ironiska stödgrupper som bildats på internet efter skalvet som skakade Skåne och Danmark en morgon strax före jul. Tre exempel på andra jordskalvsgrupper på Facebook:
”Støt ofrene for jordskælvet på Sjælland og i Skåne”, medlemsantal: 4 425. Introtext: ”Har du mistet en kaffekop eller er din undulat traumatiseret? Du står ikke alene. Let them know it’s Christmas time again!”
”Skåne Earthquake Survivers”, medlemsantal: 1993. Felstavningen av ordet ”survivor” (överlevare) förklaras med den chock som gruppens skapare befann sig i efter skalvet.
”Jordbävning i Skåne – Din hjälp behövs!” Medlemsantal: 47. Introtext: ”Tusentals skåningar väcktes ur sin nattsömn de så väl behöver. Många var hungriga efter att inte ha ätit på hela natten. Din hjälp behövs omedelbart.”
T-tröjeförsäljare försöker slå mynt av Facebook-medlemmarnas behov av att visa upp sin ironi för omvärlden. Olika varianter av trycket ”Jag överlevde jordskalvet i Skåne 2008” finns att beställa för ett par hundringar. Som så ofta med ironi går den inte alltid fram. Vissa besökare undrar i gruppernas forum om det inte är värre för japanerna, eller Kalifornienborna? De drabbas ju av mycket värre skalv varje år.
Mannen bakom ”Survivor of Earthquake Skåne”, Ola Svedin, såg sig tvungen att förklara: ”Gruppen är skapad med ett sarkastiskt syfte: att göra narr av allas prioriteringar generellt och mediernas i synnerhet.”
De flesta verkar dock ha fattat att ”Survivor of Earthquake Skåne” är ett skämt. Även om gruppens lista över skalvets dödsoffer (två hittills) tycks vara på riktigt:
1. En dansk katt.
2. Den danska sköldpaddan Mimi, som enligt Ekstrabladet dog när ett skåp föll över henne.
Lundabon Daniel Medin läser geologprogrammet och har värvats för att skänka geologisk trovärdighet åt kompisen Ola Svedins jordskalvsgrupp. Medin säger till Sydsvenskan:
”Som geolog kan jag varken bekräfta eller förneka att sköldpaddan Mimi verkligen dog av skalvet. För egen del är jag dock besviken över att jag sov djupt och missade alltihop.”
Bara lugn, Daniel Medin. Det finns en Facebookgrupp för dig också:
”Vi som sov bort jordbävningen 16/12-08”. Medlemsantal: 223. Introtext: ”Vilken jordbävning?”.
Gå till toppen