Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag jobbar för något jag tror på"

Varför? Det är en bra fråga till en man som gör inbrott, förstör vapen, snällt och vänligt ringer polisen, lugnt grips och nu inväntar fängelsedom.

Martin Smedjebacks kompisar fick tre månaders fängelse för Ofog-aktionen mot Boforsfabrikerna i höstas. Bofors kräver honom och hans medaktör på 1,2 miljoner kronor i skadestånd. "Fängelse i Sverige verkar inte så avskräckande. Men pengarna tänker jag inte betala, det vore att stödja vapenindustrin", säger Martin Smedjeback.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
– Varför gör vi inte alla vad vi kan mot krig?
Det blir svarsfrågan från Martin Smedjeback.
Han var en av dem som genomförde Ofog-aktionerna i höstas. Det var en av hans första tyngre ickevåldsaktioner, och nu väntar han på rättegången. Hans kompisar fick tre månaders fängelse. Bofors har redan krävt honom och medaktören i Eskilstuna Anna Andersson på nästan 1,2 miljoner för skadegörelsen.
– Jag känner så starkt för den här frågan att jag är beredd att göra vissa uppoffringar. Fängelse i Sverige verkar inte så avskräckande. Men pengarna tänker jag inte betala, det vore att stödja vapenindustrin.
Vi möts på ett fik i Malmö där han för tillfället bor hos sina föräldrar som finns kvar i Bunkeflostrand, där Martin Smedjeback växte upp. Men det var inte under uppväxten han präglades att bli icke­våldsaktivist, hävdar han. Det kom långt senare när han under studenttiden i Lund kom i kontakt med Kristna studentrörelsen.
– Vi gjorde en resa till Sydafrika där jag blev starkt påverkad av att se människor leva i desperat fattigdom samtidigt som vi lever i extrem rikedom.
Det ena ledde till det andra och snart var Martin Smedjeback under flera år heltidsanställd på Kristna fredsrörelsen. Ickevåldsutbildning blev hans huvudintresse i takt med att hans avsky mot vapenindustrin och krig växte. Sedan var steget inte långt till att bli ickevåldsaktivist.
– Ickevåld är så mycket mer än att inte använda våld. Det är principer och metoder för positiv samhällsförändring utan våld av något slag. Mål och medel ska hänga ihop, man använder bara medel som man vill se i ett framtida samhälle.
Och man är beredd att ta sitt straff. Därav hänsynstagandet vid aktionen i Eskilstuna. De bröt sig in, ja. De rispade sönder granatgevär, ja. Men la ut förklarande kuvert med chokladkakor i till personalen, ringde polisen när de var klara, satt lugnt med utslagna händer och väntade när polisen kom och så vidare.
– Man måste skilja på sak och person.
Martin Smedjebacks – om än fluktuerande – tro har hjälpt honom i hans övertygelse om att han har mycket kvar att göra i Ofog, även om organisationen är sammansatt av alla sorters människor.
– Jag är fortfarande inspirerad av ickevåldsexempel som Jesus visar i Bibeln, hans samhällskritik, agerande och kamp för ett bättre samhälle.
Men alla borde vara med i icke­våldsaktiviteter, menar han. Det finns många andra sätt än direkta aktioner, och det behövs ett brett spektrum av ickevåld för att ge kraft åt budskapet.
– Jag är väldigt nöjd med mina insatser hittills. Det är därför jag kommer att ta ett eventuellt fängelse­straff med jämnmod. Mitt liv är väldigt meningsfullt när jag jobbar för något jag tror på.

Jesuiter grundade plogbills-rörelsen

Religiöst och politiskt obunden fredsrörelse, grundad i USA på 1980-talet av två jesuiter. Med icke-våldsaktioner vill man nå fred och avrustning, bland annat genom att omvandla militär industri till civil.
Straffet är en central del i protesten. En viktig del i aktionerna är att inte fly undan ansvaret sina handlingar.
Namnet kommer från Jesaja 2:4 och Mika 4:3 i Gamla testamentet.
Plogbill är den delen av en plog som plöjer upp jorden i jordbruket. Att smida svärd till plogbillar betyder alltså att omskapa farliga vapen till något nyttigt. (Källa: http://www.plowshares.se/)
I Sverige är Ofog för närvarande den kanske mest kända plogbillsgruppen genom sina senaste aktioner mot bland andra Bofors i Karlskoga och företaget Aimpoint i Malmö.
Gå till toppen