Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

TIPS: Klara skilsmässan på bästa sätt

Hur ska vuxna hantera en skilsmässa för att barnen ska klara sig på bästa sätt? Här är råd från Rädda Barnens bok ”Skiljas – barnen berättar” och Folkhälsoinstitutet.


Förklara varför ni skiljer er
– så att barnet inte tar på sig skulden. Barn vill inte till varje pris att föräldrar som har det dåligt med varandra fortsätter hålla ihop. Särskilt om motivet är ”för barnens skull”. Hellre två glada föräldrar på varsitt håll än en uppväxt med dålig stämning.

Tala inte illa om den andra föräldern.
Det är något av det värsta ett barn vet. Säg inte att det är den andras fel. Låt inte barnet bli budbärare. Tvinga inte barnet att ta parti. Det är tungt för barn att tvingas te emot vuxnas förtroenden. Är du svartsjuk eller förorättad, berätta inte för barnet varför.

Bråka inte.
Försök vara sams Föräldrar som bråkar, skriker och svär till varandra vid en skilsmässa får barn som blir oroliga, tar på sig skulden, blir ledsna, rädda och arga. Kom ihåg att barn också kan må dåligt.
Samarbeta.
När föräldrar inte kan samarbeta känns det ofta hopplöst för barnen. De hamnar mitt emellan och tvingas leva två liv, ensamma med sina känslor. Om föräldrar samarbetar får barnen större chans att påverka beslut. Då vågar också barn säga vad de tycker och vill. Barn vill till exempel ofta att vuxna ska kunna umgås vid högtidsdagar.

Tillåt barnet att älska er båda.
Se till att barnet inte träffar en av er för sällan. Försök bo nära varandra.

Fortsätt vara vuxen.
Glöm inte bort att du fortfarande är förälder. Barn vill att vuxna förblir vuxna under skilsmässan och låter barnen vara barn. Barn tvingas ofta stå tillbaka med sina egna känslor och behov när föräldrar mår dåligt. Ta ansvar för dina egna känslor, låt inte barnet ta hand om dem. Sök hjälp om du behöver.

Lyssna på barnet även när du själv är upprörd.
Försök stå ut med barnets reaktioner. Det är viktigt att barn som befinner sig mitt uppe i en skilsmässa får lov att vara arga och uttrycka sin ilska.

Nya former.
Om ni som föräldrar har svårt att prata med varandra, försök hitta neutrala mötesplatser där man skäms för mycket för att bråka. Kan ni inte låta bli att bråka. Hitta andra former, till exempel brev eller mejl. Sök hjälp om ni behöver.

Om du träffar en ny.
Egen tid med mamma eller pappa är då extra viktigt. Gör något roligt med barnen – utan den nya vid sidan. Glöm inte barnets perspektiv fast du är nyförälskad. Barnet ska inte behöva förstå den vuxnes behov.

Gå en kurs.
Vill du vara riktigt förebyggande och minska risken för en separation kan du gå en kurs i ”Prep”. Det är ett amerikanskt program för att lättare klara av ett liv tillsammans och utveckla kommunikationen i en parrelation.
Gå till toppen