Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnhemmet har blivit verklighet

En dröm i Barsebäck har nu tagit form och blivit ett barnhem i Nepal. Fem flickor mellan fyra och åtta år har fått ett nytt hem. Hemma i Barsebäck glädjer sig barnhemmets skapare. – Det är fantastiskt roligt! Jag fick ett mail alldeles nyss från Nepal där de berättade att barnen nu får hemundervisning, säger Sofia Lindblom.

Tillsammans med maken Christian Lindblom bestämde hon sig för att starta ett barnhem i Nepal. Det började med att hon själv arbetade som volontär på ett barnhem. De barnen såldes till organhandlare förra året. Polisen ingrep och barnen klarade sig.
Men för Sofia Lindblom blev det en vändpunkt. Hon ville ge barn i Nepal ett barnhem som var mer långsiktigt. Under förra året fick hon och maken både företag och privatpersoner i hela Sverige att skänka pengar.
– Det som tog tid var att få tillstånd från nepalesiska myndigheter, men när vi väl fick det gick allting jättefort.
Innan jul flyttade tre flickor in och i mellandagarna ytterligare två flickor.
– Det är deras mödrar som har kommit till barnhemmet och lämnat dem. Barnen saknar pappor och då är det svårt för mammorna att försörja sig.
Två av barnen bodde i lerhydda under mycket fattiga förhållanden. Två andra syskon hade överlevt på hud från offrade djur, innan de kom till barnhemmet.
– Vi har köpt en tv. De älskar att se på tecknat. Det får de göra en timme om dagen, berättar Sofia Lindblom.
Resten av tiden får barnen leka ute. Planen är att de snart ska börja i den vanliga skola.
– I Nepal kan man börja skolan när man är tre år, men de här barnen har inte gått i skola på många år.
Tanken är att barnhemmet ska ta emot tio barn. Just nu finns det en anställd, men de håller på att rekrytera ytterligare en. Om några år kan hemmet också ta emot volontärer – kanske från Sverige.
– Det är jättemånga som hör av sig och vill jobba som volontärer, men vi måste få det att fungera först. Jag vill också att volontärerna ska jobba mer än ett par veckor. Annars blir det smärtsamt för barnen.
Under året ska Barnhemmet Sofia att starta ett 90-konto. Paret Lindblom planerar också att åka och besöka barnhemmet med sina två barn under hösten.
– Just nu är lillebror Lukas för liten, bara sju veckor, för att åka så långt, säger Sofia Lindholm.
Gå till toppen