Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kossor ska ge svar om skalvet

Kerstin och Carl-Axel Dahlgren väcktes när jordskalvet satte sängen i svängning. I nästa vecka vet vi om deras kor – som det sägs att djur har en förmåga att göra – kände av händelsen i förväg.

Åtta av dem var försedda med utrustning som ska visa om och i så fall hur djuren agerade innan marken rörde på sig.
– Deras syn är inte så god men övriga sinnen är desto starkare utvecklade, säger Carl-Axel Dahlgren.
Makarna Dahlgrens frigående kor på KC Ranch på Revingehed utanför Lund har de senaste tre veckorna deltagit i ett forskningsprojekt som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI.
Slumpen ville att studien inleddes några dagar innan skalvet på morgonen den 16 december och igår monterade docent Anders Herlin vid SLU i Alnarp bort utrustningen.
Under ett intensivt råmande från kor som för tillfället skilts från sina kalvar befriades de åtta djuren från både gps- och aktivitetsmätare.
– Aktivitetsmätarna visar minut för minut hur korna rört sig, säger Anders Herlin. Om de legat, stått eller gått.
Det betyder att Anders Herlin kan se om djurens beteende före och under skalvet klockan 06.20 avvek från andra morgnar.
– Om de normalt legat till klockan sju men denna morgon börjar röra på sig fem över sex, ja då är det mycket intressant, säger han med ett längtansfullt leende.
Enligt Anders Herlin saknas det vetenskapliga studier på djurs förmåga att reagera på kommande jordskalv. Däremot finns det gott om anekdoter om reaktioner av olika slag som kanske utlöses av något lätt förskalv, ett lågfrekvent ljud eller förändringar i elektromagnetiska fält.
Regionmuseet i Kristianstad var på bettet sedan Skåne skakats om.
Via nätet gick museet ut på förmiddagen och bad läsarna att mejla in sina upplevelser av händelsen. På fredagen hade 134 berättelser kommit in och i flera av dem redovisas djurens reaktioner.
– Många berättar om hundar som börjat morra och skälla, någon om en undulat som reagerade kraftigt och började flyga i sin bur, säger ekologen Anna Hadders på Regionmuseet till TT.
Anders Herlin vill inte spekulera i vad aktivitetsmätarna på de åtta korna kommer att visa.

FAKTA/Korna studeras för framtida krav

Korna på Revingehed ingår i en studie som ska ge svar på hur utegångsdjur utnyttjar landskapet för att få skydd och liggplatser.För några år sedan försökte Djurskyddsmyndigheten förbjuda den typen av djurhållning. Syftet med forskningen är att myndigheterna ska kunna utforma krav på hur vistelseområdena ska se ut för att djuren ska må bra under vintertid.
På KC Ranch i Revinge har korna och deras kalvar 2 000 hektar mark att röra sig på.
Gå till toppen