Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Framgången betalas med svett

Det luktar fränt av flyktig nervositet bakom kulisserna på Palladiums mörklagda scen. Någon timme återstår innan Malmö Dansakademis elever ska ta de första stegen in i rampljuset.

MALMÖ. Framgång betalas med svett.
”You’ve got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying – in sweat,” präntade danslärarinnan Lydia Grant in i vinjetten till tv-serien Fame.
Sofielunds svar på Lydia Grant heter Bella Malekian. Hon är grundare och huvudkoreograf bakom Malmö Dansakademi och hennes ord var lag när dansstudions verksamhet i går tillfälligt flyttade rakt in i offentligheten – till den stora scenen på Palladium på Södergatan.
Ett hundratal av skolans totalt tusen elever tog plats på scenen för att – i många fall för första gången – visa sina kunskaper öppet och i strålkastarljus.
– Kom igen nu! Gör er stora som jättar! Och nu små som dvärgar, ropar Bella Malekian mot dansarna på scenen.
Sydsvenskan är med på generalrepetitionen, som har föregåtts av veckor av hårt slit.
Yamila Contti och Veronica Cubas jobbade fram till klockan 23 på lördagskvällen med att finslipa ett dansnummer inspirerat av candombe, afrikanska rytmer i uruguayansk tappning.
– Vi satte ihop koreografin i mitt vardagsrum, säger Veronica Cubas.
Sönderklippta saronger är den viktigaste delen i klädseln. Den blottade huden smörjer Yamila Contti och Veronica Contas in med olja innan den stora glitterburken vänds upp och ner.
– Det kommer att ta veckor att bli av med glittret. Det sätter sig överallt.
I omklädningsrummet växlar dansarna snabbt från indiskt i Bollywoodnummer till amerikanskt gatumode i streetdance.
Den som måste byta om snabbast av alla är Martin Mikitas, 19 år. Hans klädbyten ligger i högar direkt bakom scenen.
Martin Mitikas tog studenten på Borgarskolan i våras. I höstas började han på universitetet – och på dansakademin.
Just nu är det dansen som tar all hans tid. Som ensam kille i showen är han med i åtta nummer. Det är inget Martin Mikitas har någonting emot.
– Jag har tränat stenhårt i två veckor för att klara det här. Så här är det i showbusiness, säger han.
– Det känns bara bra att vara ensam kille. Jag vill visa upp mig. Jag vill visa mina bästa sidor. Jag orkar tack vare tjejerna. De ger mig mental support.
I högtalarna övergår Lady Marmalade i en persisk dansmix.
I kulissmörkret måste alla veta sin plats. Det gäller att snabbt ta sig av och på scenen, utan att fastna i andra dansare eller i Martin Mikitas klädhögar.
Ute från foajén hörs ljudet från den första publiken.
– Det börjar kännas nervöst. Jag är rädd för att glömma bort dansen när jag står på scen. Jag hoppas bara att det ska gå bra, säger Amanda Liedberg som dansar salsa, samba och afrikanskt.
Gå till toppen