MFF

Antonio Duran död

Malmö FF:s förre guldtränare Antonio Duran är död. Han blev 84 år gammal.

Antonio Duran växte upp i Katalonien men flyttade till Teneriffa som 10-åring och det var också där som han sedermera inledde sin karriär som professionell fotbollsspelare.
Som 29-åring avslutade han sin aktiva karriär efter att även ha spelat för Cordoba, Atletico Madrid och Oviedo i spanska ligan. Tiden i Atletico Madrid förändrade hans liv och förde honom till Sverige. En av hans lagkamrater var svenska proffset Henry "Garvis" Carlsson och hans barnflicka Ulla blev Antonio Durans livs kärlek.
Väl i Sverige fortsatte Antonio Duran inom fotbollen som tränare. Första uppdraget var 1955 i Wifsta/Östrand som sedermera blev Timrå. Antonio Duran tog sedan över Sandvikens IF 1957-59 och fick för första gången träna ett lag i högsta serien, allsvenskan. Nästa stopp blev Åtvidaberg under åren 1960-63 innan Antonio Duran värvades till Malmö FF och inledde en minnesvärd period i klubbens historia. Under sina åtta år i MFF blev det tre andraplatser och fyra SM-guld.
Det började illa. Antonio Duran var på väg att avsluta sitt första MFF-år som mästare, men Djurgården "stal" guldet i sista omgången efter en tveksamt dömd straff och gick därmed förbi i tabellen i kraft av bättre målskillnad. Första SM-guldet kom emellertid året därpå och sedan ytterligare tre: 1967, 1970, 1971. Ingen annan MFF-tränare har varit lika framgångsrik.
Antonio Duran har beskrivit sina år i Malmö som den bästa tiden i sin fotbollskarriär. Han satte sin prägel på laget genom tuff fysisk träning; det blev många rundor runt Pildammsparken i Malmö och disciplinen var stenhård.
– Det var ju lite revolutionerande. Fram till han kom hade vi inte tränat så hårt på vintrarna, berättar gamle storbacken Krister Kristensson.
– Duran var ju inte så mycket äldre än vi, så han brukade ta täten och vi hade svårt att hänga med. Halvvägs på rundan sneddade han genom parken. Sedan stod han där igen när vi kom stånkande och tog täten in mot Stadion.
Relationen var ytterst professionell.
– Det var en fin kille, men han höll enorm distans till spelarna. Så var det genom alla år och det är starkt att kunna göra det. Under vår träningsvecka på Teneriffa kunde han vara med och festa lite, men väl hemma igen var det precis som vanligt igen, berättar Krister Kristensson.
MFF-spelarna vann mycket på att de var bättre tränare än sina motståndare. Spelmässigt inspirerades Duran av Brasiliens 4-2-4-system som användes i VM 1962 och som gav VM-guld. Duran övergav gamla beprövade 3-2-5 för 4-2-4 med fyrbackslinje i slutet av 1960-talet.
Efter MFF blev det Djurgården men utan att uppnå samma framgångar. Laget slutade 7-3-8 i allsvenskan under Antonio Durans år i Stockholmsklubben 1972-74.
– 1975 drabbades han av en hjärnblödning och kom inte tillbaka som tränare efter det. Han levde och hade det bra, men det var slut med fotbollen även om han följde den noga från tv:n. För två år sedan drabbades han av en ny stroke och sedan dess har det blivit sämre och sämre, berättar sonen Miguel.
Under de sista åren bodde Antonio Duran i Åkersberga med stora delar av sin familj inom nära håll. Han avled lugnt och stilla den 11 januari och sörjs närmast av hustrun Ulla samt barnen Miguel, Tomas, Helena och Therese med familjer.
Läs alla artiklar om: Dödsfall - Kända personer 2009
Gå till toppen