Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Märkte korna skalvet eller inte?

Korna reagerade inte på jordskalvet i Skåne. De första testerna från SLU i Alnarp är klara och visar att de inte rörde sig mer än någon annan morgon.

Anders Herlin skruvar loss halsbandet med gps-mätaren som varje kvart visar var i terrängen kon har befunnit sig.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
ALNARP/REVINGEHED.
Många skåningar satte sig upp i sängen när jordskalvet började den 16 december. Men i hagen i Revingehed tog djuren det kolugnt. Det visar de sändare de hade på sig.
Två kor låg ner under jordbävningen, två stod upp. En reste sig visserligen när skalvet började och en annan en minut tidigare. Men samtidigt lade en sjunde sig ner. Den åttonde sändaren fungerade inte.
En besvikelse? Nej, resultatet var fullständigt rimligt, tycker docent Anders Herlin, docent på LBT, Lantbrukets byggnadsteknik på SLU i Alnarp. Det är naturligt att djuren inte har ett inbyggt beteende eftersom de aldrig har upplevt en jordbävning tidigare.
– Hade de haft det och tyckt att det var obehagligt eller uppfattat det som ett rovdjur hade de slagit på en stressreaktion, rest sig upp och sprungit iväg.
Aktivitetsmätarna med gps var egentligen är till för att se hur korna utnyttjade landskapet för skydd och liggplatser och visade hur korna rörde sig. Det var bara en slump att de råkade befinna sig några kilometer från jordbävningens epicentrum.
Forskarna ska analysera materialet djupare.
– Vi ska försöka bearbeta datan på ett avancerat sätt. Men det mest troliga är nog att korna inte är känsliga för så små jordbävningar, säger Anders Herlin.

Gå till toppen