Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husägare blir utan ersättning efter skalvet

Efter skalvet den 16 december skrev Sydsvenskan och flera andra medier att hemförsäkringen skulle täcka eventuella skador som just sprickor i fasader och murar. Nu nekas hundratals skånska villaägare ersättning.

Hundratals skånska villaägare nekas ersättning för hus som sprack under jordskalvet i december.
– Är sprickorna kosmetiska gäller inte villaförsäkringen, säger Ulf Bäckman, informationschef på If.
Sydsvenskan har talat med drabbade som har svårt att förstå resonemanget.
– Det är som att neka att reparera en bil som krockskadas men fortfarande fungerar, säger Marie-Louis Malmqvist i Vollsjö.
Hon och hennes man har fått beskedet att försäkringsbolaget inte vill åtgärda glipan i yttertrappan eller sprickorna i husgrunden.
Efter skalvet den 16 december skrev Sydsvenskan och flera andra medier att hemförsäkringen skulle täcka eventuella skador som just sprickor i fasader och murar.
Skalvet hade varit kraftigare än fyra på Richterskalan, alltså den gräns som försäkringsbolagen gemensamt satt upp för att betala ut ersättningar.
Vad företrädarna för försäkringsbolagen inte sa var att sprickor bara ersätts om dessa – som det heter i villkoren – avsevärt minskar funktionsdugligheten.
Kerstin Eriksson i Lund är försäkrad i Folksam. Hon har haft besök av en besiktningsman som har konstaterat att sprickorna i den källarmuren är färska och har orsakats av skalvet. Men de är alltså inte allvarliga nog.
– Jag tycker att detta är en skada som andra och man vill ju ha ett snyggt hus, säger hon. Och det är inte så kul att ha en lappad källarmur om man skall sälja.
Sydsvenskan har talat med företrädare för If, Länsförsäkringar och Folksam. Sammantaget har de tagit emot 1 100 skadeanmälningar, huvudsakligen från Skåne.
Bolagen uppger att de ännu inte undersökt alla skador och heller inte summerat hur många som nekats ersättning.
Kerstin Eriksson misstänker att det är det stora antalet skador som fått försäkringsbolaget att tolka villkoren så strikt som det gjort.
Detta förnekas av Karl-Eric Larsson, byggskadechef på Folksam som fått in 350 anmälningar efter skalvet.
– Några tycker säkert det är jobbigt när vi säger att sprickorna saknar betydelse, säger han. Men för oss spelar det ingen roll om det är en eller 400 villor som skadats. Är det minsta risk för att vatten skulle komma in i muren så lagar vi den.
Länsförsäkringar har tagit emot 700 skadeanmälningar. Informationschefen Tor Adell uppger att arbetet med besiktningarna ännu inte är klart men att omkring 200 drabbade så här långt nekats ersättning.
– Utgångspunkten kan inte vara att försäkringen ersätter alla skador som uppkommer, säger han.
– Det är klart att det uppstår en kostnad för den enskilde att åtgärda sprickor men skulle vi ta de kostnaderna hade försäkringen blivit dyrare, säger Tor Adell på Länsförsäkringar.
Gå till toppen