Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Miljövänlig upplysning

Att vara miljövän är inte alltid lätt. I höst försvinner de vanliga glödlamporna från butikshyllorna. Det har EU bestämt. Syftet är att minska elförbrukningen i medlemsländerna, och därmed också utsläppen av växthusgaser från framför allt kolkraft. Nu är det lågenergilampor som gäller.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Den svenska Energimyndigheten räknar med en besparing på cirka 2 terawattimmar (TWh) per år om alla svenska hushåll byter ut tio glödlampor vardera mot lågenergilampor. För hela EU ligger besparingspotentialen på omkring 40 TWh per år – motsvarande sex normala kärnkraftsreaktorer.
Det är inte att förakta i en tid när klimathot och växande beroende av ryska gasleveranser för EU:s energiförsörjning gör behovet av en framsynt energipolitik akut.
Ändå har glödlampsförbudet väckt både ilska och oro. Och förvirring.
Lågenergilampor innehåller kvicksilver som är ett mycket farligt miljögift. Så farligt att regeringen häromdagen beslutade om ett förbud:
”Sverige går nu före för att ta bort och skydda miljön från icke-nedbrytbart kvicksilver. Förbudet är en stark signal till övriga länder och ett svenskt bidrag till målsättningarna i EU och FN att minska både användning och utsläpp av kvicksilver”, sade miljöminister Andreas Carlgren (C) när förbudet presenterades.
Fast helt förbjudet blir det nu inte. Lågenergilamporna är undantagna. Dem vill regeringen istället se fler av. Logiken är inte alldeles solklar.
Enligt Energimyndigheten blir nettoeffekten av att byta till låg­energilampor ändå att kvicksilverutsläppen minskar, eftersom kolkraften i Europa släpper ut stora mängder kvicksilver. Exakt vad den beräkningen bygger på är dock inte lätt att reda ut ens för myndighetens egna experter.
Om en lampa går sönder rekommenderar Kemikalieinspektionen att man stänger dörren, ventilerar noga och lämnar rummet i en halvtimme. Därefter kan man samla upp lampresterna i en burk som försluts med lock, märks med ”kan innehålla kvicksilver” och lämnas till återvinning som miljöfarligt avfall.
Det blir en pedagogisk utmaning för regeringen, Energimyndigheten och Kemikalieinspektionen att på ett begripligt sätt förklara hur det där hänger ihop. Miljöåtgärder som av många uppfattas som miljöfarliga har nog svårt att vinna gehör.
Energieffektivisering är och måste vara en central del i en energipolitik som syftar till minskad klimatpåverkan och säker energiförsörjning.
Kanske kan glödlampsförbudet bidra till snabbare teknikutveckling. Kvicksilverhaltiga lågenergilampor måste bli en övergångslösning. I så fall är det lysande.
Gå till toppen