Malmö

Idéer ska bli saker på Fablab

Vem som helst ska kunna tillverka nästan vad som helst, allt från väggkrokar till möbler. Det är tanken bakom projektet Fablab Syd som precis har startat i Malmö.

Caroline Lundholm, en av initiativtagarna till projektet Fablab, och Mia Hulterstam sätter ihop den första maskinen som sedan ska kunna tillverka allt från väggkrokar till skor i plast.Bild: Foto: Johan Bävman
MALMÖ. – Man kan säga att Fablab är en modern verkstad där allmänheten får tillgång till kvalificerade maskiner för att kunna skapa föremål av alla de slag. Vi vill också bidra till att öka intresset för teknik och naturvetenskap genom det här, säger Caroline Lundholm, process­ledare för Mötesplats Stapelbäddsparken.
Dessutom är tanken att man ska kunna ta tillvara och återanvända kasserat material som gamla datorer och tekniska komponenter som kan bli delar till nya produkter.
Det är Stapelbäddsparken, ABF och Malmö stad som i samarbete med utvecklingsföretaget 1scale1 står bakom satsningen efter en idé som från början kommer från USA. I helgen påbörjades uppbyggnaden av Sveriges första Fablab (Fabrication laboratory).
Nu byggs den första maskinen, en så kallad reprap 3D-skrivare, i de tillfälliga lokalerna hos ABF på Spånehusvägen.
Så småningom är avsikten att flytta till Stapelbäddsparkens lokaler i Västra hamnen.
– Fablab är steget mellan dagens massproduktion och en framtid där varje hushåll har tillgång till den utrustning som krävs för att själva producera individuellt anpassade produkter.
Caroline Lundholm berättar att Fablabs idéer och tankar har spridit sig över hela världen, från Sydafrika i söder till Norge i norr.
I stället för att frakta varor jorden runt kan vi med hjälp av ”digitala ritningar” själva producera mycket av vad vi behöver, menar förespråkarna.
– Alla får vara med, unga och äldre, den som är tekniskt okunnig är lika välkommen som den som är tekniskt utbildad, det är själva poängen med det här, säger projektledaren Jasper Darmark.
Labbet blir en mötesplats som tillhandahåller teknik åt människor samtidigt som det skapar förutsättningar för att realisera idéer direkt som prototyper och nya produkter. En god grund för företagsamhet, enligt initiativtagarna bakom Fablab Syd som börjar i liten skala med möjlighet att bygga ut efter hand.
Gå till toppen