Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundafamilj bäst i världen på svårknäckt pussel

Över ett år, hundratals timmar och flera egenhändigt skrivna datorprogram. Ändå har Lundabon Louis Verhaard inte lyckats lösa pusslet Eternity II.

LUND. Fast han är den i världen som kommit närmast lösningen.
Eternity II är inte vilket pussel som helst, utan ett 256 bitar olösbart litet helsike.
– Jag har gett upp pusslet. Dels för min egen skull, dels för att jag inte tror att jag kommer att klara det, säger Louis Verhaard.
Och då är han ändå programmerare till yrket.
– Jag har haft två datorer som räknat på det här dag och natt. Jag har programmerat in varenda bit. Men bara på en rad har du många miljoner möjligheter, säger Louis Verhaard.
Pusslet är gjort så att det inte ska kunna lösas med datorns hjälp. Louis Verhaard ser två möjligheter att lösa det.
Alternativ ett:
– Antingen gör man ett genombrott i matematiken. Då har man inte bara klarat pusslet utan även blivit geniförklarad och känd som en av historiens stora matematiker. Det handlar om att lösa ett problem som heter P=NP?.
Alternativ två:
– Det finns människor, sådana här Rain Man-figurer, som kan lösa saker som datorer inte kan. En sådan person skulle möjligen kunna absorbera alla bitarna i hjärnan och se lösningen framför sig.
Men i brist på autistiska medhjälpare är familjen hänvisad till ”trial and error”-metoden.
– De första tio raderna är lätta att lägga, men så småningom kommer man till en punkt då man inte kan lägga fler bitar. Då tar man bort den sista och försöker igen, säger Louis Verhaard.
Han är nere på nio bitar där totalt tretton kanter inte passar. Vid årsskiftet höll pusselutgivaren en första avstämning för att se om någon hade lyckats lösa det. Familjen skickade in sin lösning, fast den inte var komplett.
Och lösningen var tydligen den bästa någon i världen lyckats åstadkomma. För en vecka sedan kom mejlet med det glädjande beskedet: ”Grattis! Ni har vunnit 10 000 dollar!”
– Jag slängde det i papperskorgen för jag trodde att det var spam. Men sedan var det något som fick mig att kolla igen, säger Anna Karlsson.
En del av pengarna kommer familjen att ge till Världsnaturfonden, resten går till en resa till Portugal. Fast med tanke på de hundratals timmar som de lagt ner på pusslet blir det en rätt dålig timlön.
– Det är inte lönsamt, konstaterar Louis Verhaard.
Med tanke på att tretton kanter inte stämmer är det dessutom troligt att lösningen egentligen ser helt annorlunda ut än familjen Verhaard-Karlssons.
– Detta kan vara helt, totalt fel, säger Louis Verhaard.
Vad händer om någon nyser nu?
– Inget. Det finns dokumenterat.
Gå till toppen