Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Provokation bakom hakkors vid judiska församlingen

Den kontroversielle gatukonstnären och provokatören Dan Park ligger bakom hakkorset av plastpärlor och den burk med texten ”Zyklon B” som förra veckan hittades vid judiska församlingen i Malmö.

MALMÖ. – Jag gillar att driva med förbud och tycker det är roligt att skämta om död och mord, säger han till Sydsvenskan.
”Brutal humor”. Så vill Dan Park, själv definiera de fynd som säkerhetspersonal från judiska församlingen hittade förra veckan på baksidan av en trafikskylt, i höjd med kyrkogården på Föreningsgatan i Malmö. Polisen rubricerade föremålen som hets mot folkgrupp och såg allvarligt på det inträffade med tanke på tidigare brandattentat mot det judiska kapellet. Brandattentatet sattes i samband med den pågående konflikten i Mellanöstern.
Både judiska församlingen och polisen berättar att liknande pärlplattor hittades redan i början av december. När Sydsvenskan frågar Dan Park om det är han som ligger bakom objekten berättar han att totalt sju burkar och pärlplattor placerades ut längs gatan för två månader sedan. Föremålen ska därför inte ses som ett inlägg i den pågående krigsdebatten utan som ett uttryck för yttrandefrihet, säger han.
Zyklon B är en gas som nazisterna använde under andra världskriget för att gasa ihjäl judar i koncentrationslägret Auschwitz, men Dan Park anser det inte smaklöst att driva med människor som mördats.
– Nej, alla kan inte skratta åt allting men jag gillar att skämta om det som är förbjudet, som förintelsen och Muhammedkarikatyrerna, säger han.
Enligt Park rymmer den burk som polisen skickat till Statens kriminaltekniska laboratorium för provtagning inte gas. Den inhandlades på Willys för 5,50 kronor innehållandes majs.
Judiska församlingen ser mycket allvarligt på fynden.
– Det är inte bara idiotiskt utan kränkande att sätta upp något sådant, säger en ansvarig person inom säkerhetsavdelningen som på grund av hotbilden inte vill framträda med sitt namn.
Sedan fynden gjordes har många församlingsmedlemmar känt sig rädda för att gå ut och föräldrar har varit oroliga att lämna sina barn i församlingens förskola. De har trott att pärlplattan varit en symbol för att något ska hända deras barn.
Vad vill du säga till dem som tagit skada av det här?
– Jag tror att de har värre saker att oroa sig för och ser det som ganska harmlöst. Det är inte jag som står för konflikter och våld. Jag är inte ute efter människor, snarare religion som jag hatar. Privat är jag ingen aggressiv person. Jag slår aldrig någon utan provocerar enbart på ett teoretisk plan, säger Dan Park.

FAKTA/Dan Park har tidgare fällts i domstol

Det är inte första gången som Dan Park riskerar straff för sina provokationer. För cirka tre år sedan uppmärksammade den arabisk-svenska nättidningen, Al Muhajer News, Dan Park efter att han klistrat upp affischer på elskåp i centrala Malmö som ansågs hylla de så kallade ”Londonbombarna”. Sommaren 2007 figurerade Park åter i riksmedia efter att ha placerat ut falska Kvällsposten-löpsedlar där han bland annat påstod att Runar Sörgaard blivit brutalt mördad.
Han har tidigare erlagts med böter, av både polis och domstol, för olaga affischering och hets mot folkgrupp och har även polisanmälts för märkesintrång. Han har inte betalat sina straffpåföljder som nu uppgår till 7 700 kronor hos Kronofogden.
Dan Park kommer ursprungligen från Umeå och studerade tidigare på K3, vid Malmö högskola, men är nu arbetssökande och lever på försörjningsbidrag. Att han åter kommer bli föremål för åklagarmyndigheten tar han med ro och planerar att fortsätta lämna sitt avtryck på Malmös gator.
Gå till toppen