Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Konsten att ta leken på allvar

Eva Funck har hyllats för sina insatser i tv-program som ”Björnes magasin” och ”Evas superkoll” – själv tycker hon att alla vuxna borde våga leka mer. Hennes nästa mål är dock ett annat: att lära sina tittare att tolka konst.

Stockholm. Det regnar priser över Eva Funck. Med tv-program som ”Evas superkoll” har hon vunnit både barns och vuxnas hjärtan och i höstas fick hon tre priser för programmet.
– Det kanske är för att jag inte är proffs i något ämne som jag kan förmedla fakta på ett begripligt sätt, säger hon själv.
Eva Funck är skådespelerskan som drivit en egen barnteater i tjugofem år.
Men hon är också välbekant för tv-publiken, hundratusentals barn har vuxit upp med hennes insatser i ”Björnes magasin” från nittiotalet.
– Nu blir det ingen mer dockteater. Och jag tänker inte föra något arv vidare, jag har gått min egen väg och det får andra också göra, säger Eva Funck resolut.
Idag syns hon istället i faktaprogram för barn i SVT. Och i höstas fick Eva Funck bland annat Begriplighetspriset för programmet ”Evas superkoll” där hon undersöker samhällsfunktioner som räddningstjänsten, sjukvården och försvaret.
– Jag tittar på världen genom en tioårings ögon och vill förklara saker som barn undrar. Saker som vuxna inte vet, eller inte har tid att ta reda på, säger hon.
Genom faktaprogrammen har Eva Funck själv fått upp ögonen för hur vårt samhälle hänger ihop. Hon fascineras av att det är så välorganiserat och berättar att hennes samhällsengagemang har vuxit genom arbetet med barnprogrammen.
– Det känns viktigt att förmedla hur Sverige fungerar eftersom vi måste ha en kunnig befolkning som kan fatta bra beslut. Annars fungerar inte demokratin, säger hon.
Ofta känns det som att du vill engagera tittarna, få dem att tänka till.
– Jag vill inte direkt få dem att tycka något, jag vill beskriva hur världen fungerar. Om jag silar informationen till en nivå där jag förstår den, då förstår alla, skrattar hon.
Före jul sändes ett program om det svenska försvaret. Det möttes av besk kritik från författaren Pernilla Glaser som tyckte att programmet var högervridet och för positivt inställt till militären. Eva Funck ser road ut när jag frågar henne om hur hon ser på kritiken.
– Den är absurd, allt jag gjorde var att beskriva vad militären gör. Barn måste ju få veta varför det springer omkring värnpliktiga soldater i skogen. Men jag säger i slutet av programmet att man kan ha olika åsikter kring försvaret. Och att det går att rösta om det eftersom Sverige är en demokrati. Tydligare än så kan det inte bli.
Hemma i vardagsrummet står en rejäl plastgran med röda kulor. Väggarna är varmrosa och på bordet ligger en ljusgrön duk i samma nyans som soffkuddarna. I våningens alla hörn står skulpturer.
En riktig gatlykta tronar i tamburen men häftigast är ändå lekborgen uppsatt i barnkammarens tak. Längs stegen upp till kojan klänger en murgröna precis som i en djungel. Hemmet är fullt av lek. Eva Funck säger att hon är bra på att leka men hon tycker att vuxna ska våga leka mer.
– Jag har märkt att unga föräldrar idag inte vet hur de ska leka hemma, att de får tråkigt. Det kanske beror på att de är gamla dagisbarn som nu har blivit mammor och pappor och inte fått lära sig hur man leker vuxen-lekar, säger hon.
Pysslandet är en annan form av lek som hon tror är underskattad. Att pyssla kan nämligen vara ett sätt för familjen att lära sig samarbeta, istället för att föräldrarna bara ska uppfostra barnen, säger Eva Funck.
– Och har man pysslat när man är liten blir det lättare att ta itu med saker när man är vuxen. Som att starta ett företag. Man kan ställa sig frågorna: ”vad behöver jag för att göra det jag vill?” och ”hur gör jag det?”.
Att gå från att spela teater till att göra tv-program var hyfsat smärtfritt. Många av teknikerna Eva Funck lärde sig på teatern använder hon nu i sina program, berättar hon.
– Det gäller att ha tempo och rytm för att behålla tittarnas uppmärksamhet. Och det är viktigt att växla mellan stämningarna i scenerna, mellan allvar och komik. Sedan gör jag bara program om ämnen som jag tycker är intressanta, och så länge jag tycker det är kul tycker publiken också det, säger hon.
Att det är slut med dockteatern för gott är inget hon sörjer.
– Efter tjugofem år var det nog. Det finns de som kommer att minnas mig från scenen och andra som kommer att förknippa mig med ”Björnes magasin” eller ”Evas superkoll” och det är bra så, säger hon.
Däremot släpar hon med sina barn och barnbarn på teater, film och konstutställningar, berättar Eva Funck glatt. För att uppväga all tid som ägnas framför dataspelen.
Ser du dig som pedagog?
– Vad betyder det? Ja, det gör jag nog, jag vill lära ut saker, svarar hon.
Men hon är samtidigt förvånad över vad hon gör idag. Och känner en glädje över att hon har klarat sig trots att hon hade det svårt i skolan.
– En gång fick min man frågan: Är Eva journalist i botten? Nej, hon är dyslektiker i botten, svarade han. Men jag klarade mig ändå för att det fanns de som tyckte att jag var fantastisk. Att jag inte bara var någon som fick röda bockar i marginalen, säger hon.
Just nu funderar Eva Funck på vilket hennes nästa program ska bli. Det lutar åt att handla om kultur.
– Jag vill ge nycklar till hur man kan titta på konst och lära sig tolka den. Jag vill få folk att tänka ”vad är det jag ser?” Att titta efter noga, en andra och en tredje gång. För då kan man plötsligt se något nytt, säger hon.
Men för att kunna göra det krävs modet att våga närma sig det man inte förstår.
– Jag såg en målning på Moderna museet som var förskräckligt ful, jag ville backa bort från den. Men när jag istället gick nära inpå blev bilden helt fantastisk. Jag skulle vilja få barn att inte gå bort från det fula, utan att gå närmare istället. För då kan konstupplevelsen bli som en resa jorden runt på åttio sekunder.
Fakta
Eva Funck
Ålder: 52 år.
Familj: Make, barn, barnbarn.
Bor: Vasastan.
Aktuell: Tre
priser för ”Evas superkoll”.
Arbetar med: Driver produktionsbolaget Hönapöna AB tillsammans med maken Erland Beskow.
Tidigare program på SVT: ”Evas pysselshow”, ”Evas sommarplåster”, ”Evas vinterplåster”, ”Evas funkarprogram” och ”Evas superkoll”.
Priser
Bild och Ord Akademins Encyklopedipris, 2008.
Kommunikationsbyrån Publiks Begriplighetspris, 2008.
Tv-priset Kristallen för bästa barnprogram, 2008.
Med Erland Beskow: Prix Jeunesse international 2006, bästa barnfaktaprogram.
Med Erland Beskow: Nordisk barnfestival 2005, bästa barnfaktaprogram.
Stockholms stads Hederspris 2005.
Teaterorden TSO:s stipendium 2005.
Gå till toppen