Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trotjänare minns familjen Collbring med glädje

I 28 år har Siv Persson arbetat på Conditori Lundagård och nu hoppas hon på en ny ägare. Helst vill hon baka igen på måndag.

Bild: Foto: Lars Brundin
LUND. Siv Perssons alla år på Lundagård har handlat om en storhetstid för det anrika konditoriet. Men också om nedgång och mycket oro under senare år med flera ägarbyten.
Huset vid Kyrkogatan är byggt 1911 och 1913 flyttade konditoriet in. Anorna finns än längre tillbaka.
I nästan sex decennier ägde och drev familjen Collbring Lundagård. Thure Collbring började 1946. I mitten av 1970-talet tog sonen Boris och hans hustru Gun över.
– Men Thure fanns kvar. Han kom varje dag och hade kontroll och på kvällen hämtade han kassan, berättar Siv Persson, som började i konditoriet 1980.
Sedan några dagar har personalen med åtta personer på heltid och några timanställda vetat om konkursen.
– Det är naturligtvis tråkigt det som nu händer. Det har ju varit upp och ner de senaste åren. För egen del behöver jag kanske inte bry mig. Jag går snart i pension men för Lund vore det verkligen trist om inte Lundagård kan fortsätta. Jag vill gärna arbeta här ett tag till, säger Siv Persson.
Hon tror att ökad konkurrens i Lund är ett skäl till att det gått illa.
– Men det handlar också om kvalitet. Den kvalitet det var när familjen Collbring drev Lundagård.
Boris och Gun Collbring bestämde sig för att sälja och 2003 tog paret Schilde över och hade ambitionen att driva Lundagård vidare i samma stil. Man ändrade bara på fastlagsbullarna som fick separat mandelmassa.
Redan efter drygt ett år blev det ännu ett ägarbyte när Andreas Dikmer tog över. Mer förändrades och Lundaborna kände inte igen sig på Lundagård. Siv Persson minns med olust när Lundagård sattes i blockad av syndikalisterna efter missnöje med en anställds arbetstider. Två lördagar släpptes inga kunder in på konditoriet.
Lundagård levde dock vidare även om det till och från var ont om bröd i hyllorna. 2007 tog det unga paret Lina Svensson och Tomas Helgesson över med Kaj Svensson och Andreas Karlberg som ägare.
Boris Collbring blev de unga konditorernas mentor och Lundagård återfick något av sin forna glans. Under det senaste halvåret har konditoriet drivits av personalen. Diana Lindeberg har hållit i allt utom ekonomi och bokföring.
– Det har varit problem ibland med betalningen till leverantörer och vi har inte fått nya varor. Men det har ägaren alltid ordnat och vi har arbetat vidare. Men de två sista veckorna har vi inte kunnat få några leveranser. Att det skulle leda till konkurs kom ändå som en överraskning, säger Diana Lindeberg.
Den tidigare ägaren Boris Collbring är inte glad över vad som hänt med hans gamla konditori.
– Även om det är fem år sedan vi sålde så hade det känts roligare om det gått bra. Men med den hyran kan inget konditori i Lund klara sig, säger han.
Gå till toppen