Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Snuskigt Lundagård måste saneras rejält

Den sanitära situationen på konkursdrabbade Conditori Lundagård har länge varit en katastrof.

Bild: Foto: Lars Brundin
LUND. Den sanitära situationen på konditori Lundagård har varit en följetong hos miljöförvaltningen i Lund i många år. Krav på underhåll har ställts, men ingenting har hänt.
Enligt miljöinspektör Klaus Karlsson har problemen pågått sedan 1970-talet. De senaste årens ägarbyten har förvärrat situationen.
– Underhåll har påbörjats men inte avslutats. Jag vet inte om det berott på någon konflikt mellan fastighetsägarna och de som drivit verksamheten, säger han.
Vid sin senaste inspektion fann Klaus Karlsson musfällor i bageriet. Fuktflugor påträffades både på nedre och övre plan, vilket tyder på stillastående vatten och fukt.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan har personer på besök sett råttor i bageriet. Klaus Karlsson berättar att han för tre år sedan tillkallades av ägaren på grund av dålig lukt i personalens fikarum. Lukten visade sig komma från en död råtta.
– Den låg gömd och oåtkomlig och luktade ve och fasa.
Enligt den senaste kontrollrapporten krävs att ovidkommande föremål som gamla frysar tas bort.
Gammal smuts konstaterades under arbetsbänkarna.
– Arbetsytorna var kanske okej, men resten är omöjligt att hålla rent eftersom alla ytor är så slitna. Lokalerna är nu helt enkelt så risiga att de inte uppfyller lagens krav för hantering av livsmedel, säger Klaus Karlsson.
I kontrollrapporten påpekas att personalen inte har tillräckliga kunskaper och instruktioner om livsmedelshygien och det egenkontrollprogram som man ska följa vad gäller hygienen.
Därför ställer miljöförvaltningen nu krav på omedelbara åtgärder. Om ingenting görs före den 20 mars kommer lokalerna inte längre att få godkänt för hantering av livsmedel.
Kopia av kontrollprogrammet överlämnade Klaus Karlsson personligen till de nu konkursade ägarna häromdagen.
– Om det var spiken i kistan för företaget vet inte jag. Vi brukar hellre fria än fälla men nu måste vi se till att lagen följs.

BAKGRUND/Gamla inspektioner anmärker på smuts

27 sep 1977. Brödbageriet: trasig väggkakel, golvfogar defekta, eftersatt städning
10 juli 1979. Eftersatt rengöring av golvet i samtliga utrymmen. Svartmögel i tak. Personal utan huvudbonad.
9 apr 1980. Allmän upprustning av lokalerna ska vara klar till 80-08-01.
26 jan 1983. Väsentlig eftersatt rengöring av samtliga utrymmen. Svartmögel i kylrum.
Gå till toppen