Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fransk seger i Prix d´Amérique

Meaulnes du Corta med Frank Nivard vann Prix d´Amérique i går. "Med tanke på den otur Meaulnes du Corta hade i fjor var han en mycket välförtjänt vinnare" sa tränaren Pierre Levesque.

Bild: Foto: AP
VINCENNES. Pierre Levesque var sexa i Prix d’Amerique med Offshore Dream, men ändå loppets stora segerherre som tränare till vinnaren Meaulnes du Corta.
– Med tanke på den otur Meaulnes du Corta hade i fjor var han en mycket välförtjänt vinnare, sa Pierre Levesque.
Den 88:e upplagan av Prix d’Amerique blev egentligen aldrig dramatisk. Meaulnes du Corta var allt för överlägsen. Redan i slutkurvan lämnades konkurrenterna på efterkälken, och Meaulnes du Corta vann avstannad på tiden 1.12,5.
– Jag förstod tidigt i loppet att vi skulle vara chanslösa mot Meaulnes du Corta, sa Pierre Levesque. Vi hade åtskilliga längder fram och ingen häst tar fyra-fem längder på Meaulnes du Corta i spurten.
Offshore Dream spurtade bra som sexa.
– Jag var väldigt nöjd med hans insats, menade Pierre.
Någon dålig känsla över att lejt bort styrningen till Franck Nivard kände Pierre definitivt inte. 
– Det var självklart för mig att välja Offshore Dream, vilket ägaren till Meaulnes du Corta hade full förståelse för, han ville bara få en av Frankrikes bästa catchdriver, och då var valet lätt, Franck Nivard.
Franck Nivard är kanske mest känd hemma i Sverige som kusken som spöade Commander Crowe till en andraplats för några veckor sedan.
I Frankrike har hab under de tre-fyra senaste åren flyttat fram sina positioner och anses av många som den som skall detronisera Jean Michel Bazire.
Franck Nivard, 29, driver en mindre träningsrörelse med tio hästar på Grosbois, men någon egen stjärna har han inte tränat fram så här långt. Han är lika bra på att rida monté som att sitta i en sulky.
Fem procent av förstaprisets 500 000 euro blev Francks förtjänst i går.
Pierre Leveque fick som tränare 15 procent. Uppfödaren får 12 procent, men dessa pengar tas från en fond och inte från förstapriset. Det rör sig om stora pengar.
Några stora taktiska upplägg gav inte Pierre Levesque till sin kollega före loppet.
– Nej, jag vet vad Franck Nivard kan, berättade Pierre. Ett råd gav jag honom dock, att söka sig utvändigt i starten och försöka nå en position så långt fram som möjligt.
– Allra helst i ledningen, eftersom Meaulnes du Corta är en häst som gillar att dominera, skrattade Pierre.
Meaulnes du Corta har alltid ansetts som talangfull, men sköra ben har stoppat nioåringen i omgångar.
– Det var problem i våras också, då han var riktigt dålig i sina ben, berättade tränaren. Jag var rädd att vi skulle få snålt om tid att förbereda honom till ett sådant tufft lopp som Prix d’Amerique.
Det är inte omöjligt att Meaulnes du Corta kommer till Skandinavien i år.
– Han är en häst som passar till skandinaviska förhållanden, menade Pierre. Men om han är hel i benen siktar vi främst mot Prix de France, kanske Prix de Paris också.
På andra platsen gjorde Nouba du Saptel en stark insats. Hon hade förvisso en invändig resa, men hon drog ifrån Opal Viking med två längder över upploppet.
Loppets stora överraskning var Qualita Bourbon på tredjeplatsen. Det femåriga stoet har dominerat sin årgång och visade nu att hon är vuxen den yppersta eliten. Hon fick långtifrån någon lätt resa.
Oldtimern Jean Pierre Dubois är också driven. Han fick materialfel när alla var i volten. Han fick också till en omstart i Prix du Luxembourg. Fult kanske att påstå att det är något han satt i system, men tanke är inte långt borta.
Prix d’Ameriques store förlorare var Fabrice Soulay som med fyra hästar till start inte fick någon bland de prisplacerade. Bäst var Giuseppe Bi med en niondeplats.
Sämst var Exploit Caf som stort slagen tog sig i mål som tolva. Inte kunde man tro att det var Elitloppsvinnaren från 2008. Trist.
Gå till toppen