Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Raket avbröt Israelmanifestation

Under parollen "Israels rätt till självförsvar" och "Medlidande med alla civila offer" demonstrerade några hundra personer på Stortorget på söndagseftermiddagen.

Israeliska flaggor vajade utanför rådhuset. Polisen spärrade av folksamlingen och placerade ut kravallutrustade poliser och bänkar för att hålla motdemonstranter på avstånd. I bakgrunden väntade polishästar, hundar och flera piketbussar.
Manifestationen inleddes med att Barbro Possner från manifestationskommitén Shalom-Fred hälsade välkomna.
– Till motdemonstranterna vill jag säga att ni har haft era demonstrationer och ni fick gå i fred. Nu är det vår tid, sa hon.
Stora delar av manifestationen, bland annat folkpartisten Allan Widmans tal och hebreiska fredssånger, överröstades av slagord som "Länge leve Palestina", "Bojkotta Israel" och "Israel mördare".
Bland motdemonstranterna var känslorna upprörda. Efter en halvtimme ökade ljudnivån i en del av den gruppen. Ett par ägg och minst två flaskor kastades mot manifestationen. Någon kapade strömmen till högtalarna.
En 16-åring greps för att han tog sig genom avspärrningarna och är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakt. Ytterligare tre personer omhändertogs.
Marianne Wolff, som deltog i manifestationen, upplever det som frustrerande att den inte kunde genomföras fullt ut.
– Stämningen blev alltför hotfull med ägg och två flaskor som kastades mot talarstolen samtidigt som strömmen till högtalarna bröts och en smällare avfyrades. Den näst sista talaren slutade mitt i talet och den sista trädde aldrig fram. Det kändes väldigt hotfullt, säger hon.
När en fyrverkeripjäs smällde av innanför avspärrningarna kände sig många pro-israeler tvungna att avbryta manifestationen. Polisen anvisade de som var kvar till en lugnare plats bakom Stortorget, men då valde arrangörerna att avbryta helt. Deltagarna slussades ut på smågatorna bakom rådhuset, medan polishästar red in i den andra folkmassan. Hundar och piketbussar spärrade av gatorna bakom rådhuset.
Motdemonstranterna gick sedan upp till Gustav Adolfs torg där de skanderade slagord. Samir Sobhie var en av dem som försökte lugna ner upprörda ungdomar.
– Alla har rätt att säga sin åsikt och jag tycker det är fel när man säger saker om judar eller kastar saker, men man måste förstå att många av ungdomarna är upprörda. Vissa här har släktingar som dog i det här kriget för bara en vecka sedan, säger han.
Flera av dem som medverkade under manifestationen för Israel hörde av sig till Sydsvenskan igår kväll och berättade att de uppfattade situationen som mycket skrämmande och hotfull. Arrangörerna var missnöjda över att inte kunna slutföra manifestationen och tycker att polisen borde ha gjort mer.
– De kunde haft en mycket större avspärrning. Vi hade med många äldre som inte är vana vid att demonstrera. De blev chockade när ägg och flaskor nådde fram. Jag tycker polisen borde gått in och stoppat redan när folk började skandera. Ingen hörde ju våra tal, säger Jehoshua Kaufman, en av initiativtagarna till manifestationen.
Som många andra jämför han med den pro-israeliska demonstrationen som hölls i Köpenhamn för några veckor sedan.
– Där höll polisen demonstranterna borta. När vi var klara släpptes de fram, säger Jehoshua Kaufman.
Polisen ska utvärdera sin insats under manifestationen.
– Båda grupperna hade samma grundlagsskyddade rättighet att uttrycka sin åsikt så vår uppgift var inte att föra bort motdemonstranterna, säger Ewa-Gun Westford, informatör på Skånepolisen.
Ett tiotal anmälningar har upprättats från båda sidor, för bland annat stöld, hets mot folkgrupp och förolämpning.
Gå till toppen