Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt brännskadade fyller Gazas sjukhus

Israel anklagas för att ha använt fosfor­granater i Gazaremsan på ett sätt som strider mot folkrätten. Sabah Abu Halima är en av de patienter som kommit till Shifasjukhuset med svåra brännskador. Hennes make och fyra av barnen brann upp inför hennes ögon.

Gaza stad. Sabah Abu Halima stönar av smärta. Hon har svåra brännskador över hela kroppen. Det har gått nästan tre veckor, men hon har fortfarande svårt att hitta en ställning i sjukhussängen som inte gör ont. Vid sängen sitter hennes mor Turfa och stryker sin dotters brända händer.
En israelisk artillerigranat träffade familjen Abu Halimas hus i Beit Lahiya i norra Gazaramsan den 4 januari. Huset fattade eld och Sabahs make och fyra av deras nio barn brändes till döds.
– Det var så mycket rök och eld, berättar hon och grimaserar mot smärtan.
– Barnen skrek ”eld, eld” och det slog ut lågor från min makes kropp.
Hon sluter ögonen när hon berättar om den yngsta flickan, som bara var ett år och tre månader.
– Shahad dog i mina armar. Jag höll henne så här, viskar hon och lägger sina bandagerade armar över bröstet.
Granaten träffade medan hon höll på att amma den lilla. Shahads storebror, femårige Ahmed, lyckades rädda sig ut ur det brinnande huset. Men han blev svårt bränd, liksom en svärdotter som också befann sig i huset.
– Jag var naken när jag kom till sjukhuset, viskar Sabah Abu Halima.
– Elden hade bränt bort mina kläder.
Under kriget fick Shifasjukhuset in många patienter med en typ av brännskador som läkarna aldrig hade sett förut, berättar Nafez Abu Shaban, överläkare på brännskade- och plastikavdelningen.
– Såren var väldigt djupa, och ibland fortsatte de ryka flera timmar efter att elden släckts, säger han.
När de rengjorde ett av såren hittade de en liten kula av något kemiskt ämne. En utländsk läkare som tjänstgjorde på Shifa under kriget kände igen det.
– Han sa att det var vit fosfor.
Vit fosfor är ett vapen som bland annat används för att skapa rökridåer som döljer framryckande soldater. Enligt internationell rätt får det inte användas på ett sådant sätt att civila kommer till skada. Det antänder allt som det kommer i kontakt med och orsakar mycket svåra brännskador.
På Shifa har man inte fört register över hur många misstänkta fall man fått in – de flesta patienterna har många olika sorters skador och behandlas på flera avdelningar.
Men under krigets andra vecka var brännskadeoffren så många att palestinska medier gick ut med anvisningar om hur man ska släcka eld orsakad av fosforgranater. Fosfor reagerar med syre, och därför flammar elden upp om den kommer i kontakt med vatten.
Sextonåriga Samiya al-Manaya hade hört varningarna och använde i stället sand. Hon låg och sov när en granat slog in i familjens hus i flyktinglägret Jabaliyya den 15 januari. Splitter landade i hennes säng och lakanen fattade eld. Hon överlevde, men fick brännskador i ansiktet och på benen. Hon har dragit ned en stor mössa över sitt brända hår och vägrar att vara med på bild. Hennes 17-åriga syster Asma försöker muntra upp henne, men Samiya orkar inte prata.
– Ont, jag har ont, viskar hon med stela, brända läppar.
Från rummet intill hörs barnskrik. Fyraåriga Rawan Abu Tabac gråter av rädsla när två skötare lägger om hennes brännskadade ben.
Den 7 januari började Israel göra tre timmar långa avbrott i striderna för att släppa in humanitära hjälpsändningar. Då passade Rawan på att springa ut för att köpa choklad. Hennes föräldrar visste inte att hon hade smitit ut. De fick reda på det först när en granne ringde och berättade att deras dotter träffats av en granat. På sjukhuset fick de beskedet att den innehållit fosfor.
– Jag förstår inte hur man kan göra så mot ett litet barn, säger Naim Abu Tabac som sitter vid sängkanten och torkar sin dotters tårar.
Abdel Karim Abu Tabac får en skål med hackat ägg från en av sjukskötarna, skopar upp lite på fingertopparna och börjar mata Rawan.
– Hon kommer att behöva många operationer, och plastikkirurgi, säger han.
Doktor Nafez Abu Shaban uppmanar det internationella samfundet att skicka experter som kan göra en oberoende undersökning om fosforn.
– Jag tror inte att folk i Väst vet vad som pågår här. Om de gjorde det tror jag inte att de skulle acceptera det, säger han.

FAKTA/Sjukvård i Gaza

Enligt FN finns det cirka 2 000 sjukhussängar i Gaza, varav 164 intensivvårdsplatser. Under det 22 dagar långa kriget skadades över 5 000, enligt det palestinska hälsovårdsministeriet. Shifa, Gazas största sjukhus, fick ta emot de flesta offren. Kritiska fall fördes i huvudsak till Egypten.
Sjukvården i Gazaremsan var redan innan kriget försvagad av en 18 månaders blockad, som infördes efter Hamas maktövertagande. Det rådde brist på såväl mediciner som utrustning och saknades också bränsle till generatorer och ambulanser.
Gå till toppen