Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Danmark förebild för ökat stöd till veteraner

Svenska soldater kommer inte att få tre månaders betald nedtrappning när de kommer hem från Afghanistan som de danska får. Men snart blir det bättre för soldaten – och för de anhöriga.

KÖPENHAMN. Efter mer än femtio år och 100000 svenska soldater i utlandstjänst kommer Sverige nu att få en veteranpolitik med en lag, som ger soldater och deras anhöriga en helt ny juridisk ställning.
– Det viktigaste blir att staten får ett livslångt ansvar för dem som varit ute och inte endast fem år efter hemkomsten vilket gäller nu, säger försvarspolitikern och utredaren Allan Widman (FP) från Malmö.
Planen är att svenska riksdagen ska fatta beslut om den nya veteranpolitiken på försommaren. Danmark är förebilden i många av de förbättringar som Allan Widman föreslår.
– Jag vågar påstå att de har kommit mycket längre än vi. Det har också varit ett krav för att de ska kunna bedriva den verksamhet de gör både i Irak tidigare och nu i Afghanistan.
När de danska soldaterna kommer hem från Afghanistan om några veckor får de tre månaders anställning för att normaliseras. Svenska soldater får tre dagar.
– Det visar att Danmark har en hög ambition vilket imponerar på mig. Men deras soldater har och har haft helt andra och mycket farligare uppdrag än våra soldater. I Sverige handlar det om tre dagar. Sedan blir det en uppföljning efter tre månader då man träffas igen. Vid båda tillfällena finns personal som kan föra terapeutiska samtal.
I Danmark finns det hemsidor direkt för anhöriga med både praktisk och psykologisk/social hjälp. Vad får svenska anhöriga?
– Hjälpen har varit rätt begränsad, Försvarsmakten har anställt soldater, inte anhöriga. Därför föreslår jag att anhöriga ska få hjälp vilket är principiellt nytt i svensk lag. Försvarsmakten ska upprätta en familjepolicy och varje ansvarigt förband ska ha en kontaktperson för de anhöriga som är direkt ansvarig efter dansk förebild.
Har Sverige någon politik när det gäller soldaternas barn?
– Nej inte nu, men det kommer att ingå i familjepolicyn. I Danmark har man gett ut boken ”Min far er soldat” och där är man också ute på förskolor och skolor och berättar. Vi har sett en ökande brist på förståelse hos personalen på förskolor och skolor och därför vill vi ge soldaten en möjlighet att komma ut och prata om utlandstjänstgöringen.
Både danska drottningen och statsministern talar mycket om soldaterna och deras anhöriga i sina traditionella nyårstal. Hur ser det ut i Sverige?
– I erkännanden så brister Sverige ganska tydligt. Att nu Fredrik Reinfeldt har varit i Afghanistan visar att uppgiften är en uppgift för hela Sverige, inte enbart för försvaret. Jag vill också att staten ska ge medalj till dem som agerat berömligt. Det är något vi har saknat till dem som faktiskt sätter sina liv på spel. Dessutom har jag föreslagit att den 17 september ska bli en minnesdag för alla veteraner.
Gå till toppen