Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Israel ska hindra åtal om krigsbrott

Israel garanterar åtalsimmunitet för alla israeliska soldater som deltog i kriget mot Gaza, lovar den israeliske premiärministern Ehud Olmert för att förhindra att israeler åtalas för krigsbrott.

JERUSALEM. Israel garanterar åtalsimmunitet för alla israeliska soldater som deltog i det tre veckor långa kriget mot Gaza, lovar den israeliske premiärministern Ehud Olmert för att förhindra att israeler ställs inför rätta anklagade för krigsförbrytelser.
– Befälhavare och soldater som skickades till Gaza måste få veta att de går fullständigt säkra från olika tribunaler och att Israel ska hjälpa dem och skydda dem, sade Olmert på söndagen.
Han bekräftade att han utsett justitieminister Daniel Friedman att leda en ministerkommitté som ska ”samordna Israels ansträngningar att erbjuda lagskydd för alla som deltog i operationen”.
– Han kommer att formulera frågor och svar relaterade till de militära operationer, som självrättfärdiga människor... kan använda för att stämma officerare och soldater, sade Olmert.
Israel har redan förbjudit publiceringen av namn och bilder på de militära ledare som var med i Gaza, också det av rädsla för att de ska åtalas för krigsbrott.
Den palestinske utrikesministern Riyad al-Malki sade att den israeliska regeringens drag knappast kan stoppa rättegångar om krigsförbrytelser.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har krävt att de som är ansvariga för bombningarna av FN:s byggnader i de palestinska områdena ställs till svars och har anklagat Israel för överdrivet våld. Åtta israeliska människorättsgrupper har begärt att den israeliska regeringen utreder de höga dödstalen och anser att mängden döda kvinnor och barn är fruktansvärd.
Läkare i Gaza uppger att 1 330 människor dödats och minst 5 450 skadats under kriget. Omkring 65 procent av de döda är civila, bland dem 437 barn. Över 4 000 byggnader har förstörts och 17 000 andra skadats.
Israel förlorade tio soldater och tre civila.
Gå till toppen