Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terroristen som blev ädel

Claus Schenk von Stauffenberg var mannen som försökte döda Adolf Hitler. I filmen ”Valkyria” spelar Tom Cruise greve Stauffenberg. Det har vållat stor debatt, skriver Ulf Zander.

Huvudpersonerna i dramat kring dramat: Tom Cruise, Claus Schenk von Stauffenberg och hans son Berthold Schenk von Stauffenberg.Bild: Foto: AP/Kevork Djansezian/Czarek Sokolowski
”Länge leve det heliga Tyskland”, var greve Claus Schenk von Stauffenbergs sista ord i livet. De uttalades strax efter midnatt den 21 juli 1944 och var slutet på en dag som gått fel. Bomben som Stauffenberg placerat intill Adolf Hitler i dennes högkvarter dödade inte diktatorn. Den statskupp som Stauffenberg stod i ledningen för, Operation Valkyrie, misslyckades. Han arresterades och var en av de första i en lång rad av verkliga och påhittade konspiratörer som avrättades i efterföljden av 20 juli-attentatet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen