Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Bamse på barrikaderna

Bamse är en väldigt hjälpsam björn med superkrafter. Men han är också en flitig samhällsdebattör. Nu ger sig Bamse in i debatten om stulna kulturskatter.

Bild: Copyright: Rune Andreasson
För mer än trettio år sedan åkte Bamse och hans gäng till Indien där de i ett tempel plockade åt sig en rubin som sedan hamnade på museum i Bamses hemort.
Sedan dess har debatten om återlämnandet av föremål som hamnat på museer runt om i världen tagit fart. Och nu tar Bamse konsekvenserna av sitt handlande 1975 och åker iväg för att lämna tillbaka den stulna stenen som myndigheterna där har krävt att få tillbaka.
– När jag häromåret läste serien från sjuttiotalet tänkte jag att ”det här är ju inte klokt. De stack ner och stal en kulturskatt!”. Men Bamse är ju rättskaffens även om han kanske inte är så kvicktänkt. Och där hade jag storyn: Bamse får åka för att lämna tillbaka rubinen och Krösus Sork får en ny chans att stjäla den.
Det säger Mårten Melin, en av flera skribenter för Bamse och den som har författat avsnittet om Elefantrubinen i det senaste numret av tidningen. Det är storyn som är viktigast, inte samhällsengagemanget, säger han.
– Varken jag eller redaktionen vill att Bamse ska vara en tidning som tar upp en massa problem hela tiden för då kan det bli pekpinneaktigt. Men om man har en bra story och det passar in att säga någonting så – varför inte?
Den jättestarka björnen har flera gånger hamnat i blåsväder för sina åsikter, kallats kommunist och beskyllts för drogpropaganda.
– Bara för att det står i Bamse måste inte alla hålla med. Det som kan vara bra med att ta upp samhällsfenomen i Bamse är att läsarna kan fortsätta prata om det med sina föräldrar hemma, menar Mårten Melin och påpekar att det i samma nummer finns en historia om hur Bamse räddar isbjörnar som råkat illa ut. Ett inlägg i miljödebatten, påpekar han.
– Bamse är kanske inte den smartaste. Men han försöker i alla fall.
FAKTA/Den engagerade björnen
Kärnvapen: När Frankrike provsprängde kärnvapen på Mururoa-atollen i Stilla Havet i mitten av 1990-talet gavs ”Bamse och de mystiska vulkanutbrotten” ut. Krösus Sork provsprängde men Bamse försökte köra bort honom och Krösus Sorks affär bojkottades.
Invandring: I ”Bamse och Kalle Svart-skalle” (1980) är det främlingsfientligheten som avhandlas. En igelkott med svarta taggar hånas men försvaras av Bamse. Och i ”Bamse och invandrare-kurrarna” (1982) tvingas ”svartsvansarna” (ekorrar med svart svans) fly sitt hemland och möts av skepsis i det nya landet (”de är så olika oss”, ”det blir så trångt”).
Droger: På 1980-talet orsakade ett nummer om droger uppståndelse. Skalman blir tillfångatagen av NIOREH och NIFROM (Heroin och Morfin baklänges) och tvingas av trollkarlen ERAGORD (Drogare baklänges) att dricka en drog. Senare, när Bamse vill pröva drogen, häller Skalman ut den.
Bingolotto: I ett nummer från 1999 fick Leif ”Loket” Olsson och Bingolotto veta vad Bamse tycker om spel. I Bamse hette programmet Lycko-Lotto och programledaren, utseendemässigt snarlik Loket, kallades Trucken Dobbelsson och hamnade så småningom i fängelse. Leif ”Loket” Olsson sägs ha tagit illa upp.
Gå till toppen