Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polis: "Den lille jävla apejäveln"

Rosengård. Det är kvällen den 18 december, mitt under oroligheterna i Rosengård, som polismännen diskuterar den de kallar ”Randiga tröjan”.
En polisman filmar ut från bussen. Han har på eget initiativ tagit med sig en enkel videokamera från polishuset som han sedan förvarar under uniformsjackan. Då och då tar han fram och filmar, för att dokumentera oroligheterna.
På onsdagen spelades sekvenser ur filmen upp i tingsrätten, på åklagarens begäran som bevis mot den 21-åring som är åtalad för våldsamt upplopp. Polisen pekar ut honom som ”Randiga tröjan” – en som polisen såg som något av en härförare under upploppen.
Med på filmen är även polismännens interna prat i polisbussen. Under kvällen smäller det från bomber och fyrverkerier utanför polisbussen. Klockan 22.25 kör bussen i vad som verkar vara en poliskolonn in i Rosengård.
Bilar och soptunnor brinner på båda sidor om bussen.
En röst inifrån bussen kommenterar inför sina kollegor:
”Jag håller med han gubben på Ica i Vellinge: ’ni är komna till fel kommun, blattajävlar’”.
Tolv minuter senare får de syn på ”Randiga tröjan”.
Kommentarerna har ingenting med rättegången att göra. Men polismannen som filmade var i rättssalen för att vittna om ljusförhållanden och liknande.
Efter att filmen spelats upp vände han sig om i vittnesstolen. Bakom honom satt flera vänner till den åtalade och andra Rosengårdsungdomar.
– Jag vill passa på och beklaga de idioter till kollegor som hörs på filmen här.
En av åhörarna blev förbannad och avbröt polismannen:
– Det är ju du [som hörs] också.
Åhöraren presenterade sig efteråt för Sydsvenskan som Ridvan Shabani. Han trodde inte på polismannens ursäkt och startade en ordväxling inne i rättssalen.
– Nu har jag bett om ursäkt för deras beteende, svarade polismannen.
– Det är ditt också ju.
– Du har inte hört mig, det lovar jag. Det finns idioter inom alla yrkeskategorier, även inom polisen.
– Varför stoppade du dem inte? frågade Ridvan Shabani.
– För jag filmade, min vän.
– Du höll ju med.
– Nej, det gör jag inte. Men det kan du och jag snacka om vid ett annat tillfälle.
– Jag vill inte snacka med såna som dig.
Efteråt sa Ridvan Shabani till Sydsvenskan att det har hänt att han och hans kompisar kallat polismän tillmälen som ”grisjävel”. Då kan de räkna med att bli kontrollerade, visiterade och kanske till och med gripna. Enligt honom utan annan anledning än att polisen vill hämnas.
Nu reagerar han på polismännens kommentarer.
– Jag vill att det ska få konsekvenser för polisen. Det får konsekvenser för oss om vi säger något.
En av hans kompisar säger att poliserna borde åtalas.
– Det behöver kanske inte gå så långt, men det är bra att media vet att polisen också gör sina misstag, det är inte bara vi som gör misstag, säger Ridvan Shabani.

Fler uppmärksammade uttalanden av poliser

Gå till toppen